Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

‘Iedereen Beroemd’ feelgood musical

Van een boek een film of theaterstuk maken of van een film een musical is zich altijd op glad ijs begeven. De gelauwerde film ‘iedereen Beroemd’ uit 2000 van Dominique Deruddere die hij als ’une comédie humaine’ omschreef,  werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Frank Van Laecke, script en regie,  beschikt over uitzonderlijk veel métier om geen uitschuivers te maken. Hij omringde zich met een ijzersterke cast en een fantastisch creatief team en tovert alle magie uit zijn hoed om je de film zo te laten vergeten.

Nineties-sfeer

Het decor ademt nostalgie en roept meteen de sfeer op van een oude parochiezaal. Het intimistische van het kader maakt het verhaal des te sprekender. Het decor heeft een dubbel speelniveau wat vlotte scènewisselingen mogelijk maakt en ervoor zorgt dat de actie nooit stilvalt. Aan weerszijden is er een trap waar de balletmeisjes de kunst om elegant van een trap af te dalen mogen etaleren, ze zijn ook present als achtergrondkoortje- en ballet.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Antwerps idioom

Plaats van actie, zaal Flora in Hoboken, de tijd van de soundmix shows. Jonge en oudere mensen die hunkeren naar roem. Het publiek wordt meteen bij de lurven gevat door Steven Colombeen, de drukke, welbespraakte showmaster à la Willem Ruis die een paar kandidaten de revue laat passeren. Stuk voor stuk stuntelige nabootsingen van o.m.: Olivia Newton John, Sandra Kim, Isabella A, Andrea Boccelli en Marva vertolkt door Joke Emmers, om wie alles draait,  met haar interpretatie van ‘Like a Virgin’ van Madonna. Ze heeft geen greintje podiumprésence maar wordt door dik en dun gesteund door haar ouders. Vooral de vader, Sven De Ridder, gelooft in haar talent.

Frank Van Laecke schreef spitse dialogen die Sven De Ridder als een mitraillette debiteert. De liedjes die hij te zingen krijgt komen er gaaf uit. Als kind tussen de coulissen en de scène opgegroeid, de scène is zijn habitat. Als tegenhanger is er de rustige moeder, Nele Goossens, pragmatischer en realistischer in de maakbaarheid van dromen. Ontroerend is de ijle melodie van het liedje waaruit haar bezorgdheid en moederliefde spreekt.

Het jonge popsterretje Debbie, vertolkt door Ianthe Tavernier, is talk of the town. Haar nummertje ‘Vuur’ staat nummer één op de hitlijst en zingen kan Ianthe als de beste. Dit sterretje wordt geleefd door haar manager, Peter Thyssen, en van het ene podium naar het andere  gesleurd. Hij zet de malafide, manipulerende manager, die à la Weinstein, roem belooft als de meisjes zijn bed delen, helemaal naar zijn hand. Debby hunkert naar een normaal bestaan in de anonimiteit, weg van alle drukte. Heel mooi is het duet tussen Marva en Debby, terwijl ze links en rechts  de trap afdalen. Hun tegengestelde verwachting van het leven is in het indringend lied ‘Ik zou zo graag’ vervat.

Op het midden van de scène kruisen hun paden. Ietwat symbolisch bestijgt Marva de trap en het pad van Debby en vice versa. Met subtiele projecties en een draaiend podium voert Van Laecke het publiek naar de verschillende plaatsen van handeling. Bert Verbeke als Willy Van Outreve is de handlanger van papa Verbeke in de ontvoering van Debby. Een angsthaas die wordt uitgespeeld tegenover de doortastende vaderfiguur. We gaan niet alles vertellen, wel nog een dikke pluim voor Joke Emmers, zij laat een ijzersterke indruk na. Haar lied ‘Lucky Manuelo’ schalt op het einde zelfverzekerd de zaal in. Een actrice  die al een mooi parcours heeft afgelegd en nog van zich zal laten spreken, een jonge supergetalenteerde dame die echt kan metamorfiseren in een rol, pure mimicry.

Iedereen Beroemd’ is een musical met een volks Vlaams karakter met een lach en een traan. Het debuut van Jelle Cleymans als musicalcomponist is zeer verdienstelijk, bij wijlen valt het wat magertjes uit, niet wat de liedteksten en arrangementen betreft, wel in de omkaderende muziek als sfeerschepping. Maar al bij al: knap werk. Hier en daar is het spel van Sven De Ridder wat gechargeerd (misschien premièrekoorts) , maar als hij maat weet te houden eet je uit zijn hand. Samen met Joke Emmers speelt dit tweetal hun eerste musical. Daar komt wis en zeker een vervolg op.

Een voltreffer

Iedereen Beroemd’ is gesneden koek voor iedereen die het musicalgenre genegen is met geloofwaardige karakters, liedjes die goed in het oor liggen en je meevoeren in het verhaal van Marva, from zero to hero. Het enthousiaste, minutenlange applaus was de beste graadmeter om te weten dat het publiek deze musical in de armen sluit. Weer een verzorgde en kwaliteitsvolle productie van Judas TheaterProducties met talentrijke performers van eigen bodem, hun 9de musicalcreatie al. Nog tot 17 maart te zien in Theater Elckerlyc, daarna in Sint-Pieters-Leeuw, Heist-op-den-Berg, Aalst, Roeselare en Leuven.


  • WAT: ‘Iedereen Beroemd’ feelgood musical
  • WIE: Judas TheaterProducties vzw
  • WAAR & WANNEER: Première zondag 17 februari 2019 Theater Elckerlyc

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende