Huldeconcert Camille Huysmanns

Huldeconcert Camille Huysmanns

deSingel zondag 7 november om 15u

Camille Huysmans, een naam met weerklank. Een staatsman die naam waardig. Geboren op 26 mei 1871 in Bilzen en overleden bijna 100 jaar later op 25 februari 1968 in Antwerpen. In dit rijkgevulde leven was Huysmans onder meer Eerste Minister, Minister van Kunsten en Wetenschappen, Minister van Openbaar Onderwijs, Minister van Staat, Burgemeester van Antwerpen, Secretaris van de Tweede Internationale, anti-fascist, publicist en literator. Hij was een strijder voor de Vlaamse  beweging en vocht voor het gebruik van het Nederlands aan de Universiteit van Gent. Een man met visie en een palmares om van te duizelen. Een politicus die meer dan één steen heeft verlegd in de rivier van het leven.

Om de 150ste verjaardag van de enigmatische en veelzijdige Camille Huysmans gepast te vieren organiseert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Camille Huysmans onder meer een groots huldeconcert waarin verschillende aspecten van zijn intrigerende persoonlijkheid en verwezenlijkingen aan bod komen. Een andere grote naam – een man  met wie hij het goed zou kunnen gevonden hebben – is wijlen Gerard Mortier, die pleitte voor meer cohesie tussen de kunsten, politiek en economie. Iets waarvoor Camille Huysmans zijn hele leven ijverde en in de bres sprong.  De jarige, zelf een verdienstelijk pianist, zanger en melomaan, inspireerde de keuze van het feestprogramma. Er wordt een selectie werken ten gehore gebracht die perfect aansluiten bij enkele markante gebeurtenissen uit zijn rijke leven. Presentator Kurt Van Eeghem lardeert het concert met achtergrondinformatie en anekdotes over en verwijzingen naar Camille Huysmans.

Het symfonisch orkest Casco Phil speelt onder leiding van maestro Benjamin Haemhouts. Camille Huysmans ijverde voor de Vlaamse componisten. Daarom viel de keuze op werk van Peter Benoit en Jan Blockx. Verder een uitvoering van de magistrale vierde symfonie van Johannes Brahms en de speciaal voor dit concert gecomponeerde Reinaert Fantasie van Hans Vercauteren. Hanne Roos soleert in de wereldcreatie van dit werkt voor symfonisch orkest en sopraan.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: