Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De laatste dagen van 2022 zijn geteld. Tijd voor een terugblik op het voorbije jaar. Net zoals vorig jaar bespreken we aan de had van zeven categorieën een aantal muzikale hoogtepunten uit de afgelopen twaalf maanden na.

Dit jaaroverzicht beginnen we in maart met de categorie opera. Meer bepaald met de hedendaagse opera Blue (Pentatone PTC5186967) van Jeanine Tesori (°1961) gebracht door Washington National Opera Orchestra. Aan de hand van een libretto geschreven door Tazewell Thompson kaart deze opera de onrechtvaardigheid in het huidige Verenigde Staten aan. Het resultaat is artistieke maatschappijkritiek van een hoog niveau. Zowel de tekst als de muziek kennen een geraffineerde gelaagdheid. Tekstverstaanbaarheid is belangrijk om de boodschap over te brengen. De vocale lijnen moeten blinken. Vele aria zijn daardoor in een soort accompagnato-stijl gecomponeerd waarbij het orkest een beperkte heeft. Maar daardoor komen andere delen met een vollere bezetting zoals I don’t know what the hell you talkin’ about [track 27] des te krachtiger over. In essentie een zeer barokke benadering maar Tesori weet deze met hedendaagse muzikale taal naar haar hand te zetten.

Ook voor de tweede categorie solo (vocaal) vinden we onze cd in maart. Barbara Hannigan bevestigt met haar cd Dance with me (Alpha Classics ALPHA790) dat ze “niet alleen een buitenbeentje is in de operawereld, maar vooral een muzikale duizendpoot die niet schuw is van twintigste-eeuwse muziek.” Van wals tot tango en van rumba tot quickstep… geen genre of stijl laat ze links liggen. Op de cd Dance with me brengt Hannigan een divers repertoire in bewerking voor het Ludwig Orchestra en het Berlage Saxophone Quartet. De sopraan weet steeds haar stem smaakvol te kleuren naargelang de inhoud van de tekst. “Moonlight Serenade” [track 01] brengt sensualiteit met coloraturen terwijl Hannigan in “Fluffy Ruffles” [track 05] haar stem “als een tapdanseres” bespeelt. De titel Dance with me is toepasselijk gekozen want het is moeilijk stilzitten als je naar zo’n begeesterde muziek luistert.

Voor de categorie solo (instrumentaal) gaan we naar de volgende maand, de maand april. Toen bracht harpiste Mathilde Wauters haar debuut-cd Whispers of Tales (Et’cetera KTC 1760) uit. Met een combinatie van bekende harpcomponisten (onder wie Tournier, Godefroid, Hasselmans en Renie) alsook wat onbekendere namen (zoals Benjamin Attahir en Frits Celis) stelt Wauters een programma samen. Met een album vol verhalende muziek neemt deze Belgische harpiste ons terug “naar tijden waar lange avonden werden gevuld met het vertellen van verhalen. Weg van alle social media, tv en radio.” Wauters creëert een sfeer van Parijse salons en laat ons wegdromen. Met deze debuut-cd bewijst ze “dat zij als geen ander verhalen kan fluisteren met haar harp!”

Met de vierde categorie koormuziek blijven we nog even in die mooie maand april hangen. Met Meisterklasse: Carl Reinecke und seine Schüler (Raumklang RK10122) viert het mannenkoor Amarcord hun parelen jubileum. Ze brengen de muzikale connecties van het 19e-eeuwse Leipzig (hun thuisbasis) in kaart. Dit doen ze aan de hand van de Duitse componist en dirigent Carl Reinecke (1824-1910) en zijn leerlingen. Met een warme klank en aandacht voor intonatie brengt het vocaal ensemble Amarcord  de uitgekozen liederen. Het is een combinatie van een aantal bekende namen zoals Max Bruch en Leoš Janácek, en een ontdekking van een aantal verrassende componisten onder wie Ethel Smyth en Arthur Sullivan.

Voor de vijfde categorie symfonisch repertoire springen we naar september voor het album Isang Yun – Three Late Works (BIS2642). Traditionele Koreaanse muziek, Europese avant-garde en een indrukwekkende kennis van timbres dat zijn de drie eigenschappen die de stijl van Koreaans componist Isang Yun (1917-1995) perfect samenvatten. Het Seoul Philharmonic Orchestra onder leiding van Osmo Vänskä vertolkt maar liefst drie van Yuns orkestrale werken. Voor het vioolconcert worden ze door de Koreaanse violiste Sueye Park vergezeld. Samen zetten ze een indrukwekkende uitvoering met aandacht voor nuances in timbre neer.

Na 20e-eeuwse symfonische muziek is het tijd voor een ontmoeting met onze zesde categorie vroege muziek. In oktober kwam de cd Versi d’Amore (Arcana A536) met madrigalen en canzonette van Giaches de Wert (1520-1591) uit. Gebracht door Voces Suaves met aandacht voor heldere vocale lijnen en tekstverstaanbaarheid komt de muziek van deze renaissance componist volledig tot leven. Deze minder gekende polyfonist van eigen bodem komt zo smaakvol in de kijker te staan.

Voor onze zevende en laatste categorie blijven we bij hetzelfde label Arcana. De cd Light & Darkness: Flute Sonatas (Arcana A537) die in november uitkwam, wint de categorie kamermuziek. Deze sonates voor traverso en basso continuo (klavecimbel + cello) zijn door Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) in galante stijl gecomponeerd. Wat deze cd onderscheid van andere opnames van dit repertoire, is de uitdrukkelijke aandacht voor klank en authenticiteit. Naargelang de datum van de compositie speelt Manuel Granatiero op een andere traverso die gebruikelijk was voor die specifieke periode. Het geeft elke sonate een andere klankkleur en een unieke manier van resonantie met de andere instrumenten. Een sublieme benadering.

Informatie


Tesori: Blue

Dance With Me
Whispers of Tales

Meisterklasse: Carl Reinecke und seine Schüler
Yun: Three Late Works

de Wert: Versi d’Amore
Bach, CPE: Light & Darkness: Flute Sonatas

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.