Hongaarse week bij Festival 20·21

Festival 20·21 is van start! En al heel snel volgt op 3 – 6 – 9 oktober een week vol Hongaarse kamermuziek. Met Quatuor Van Kuijk, de Kafka Fragmente (première!) en een themadag die het leven van Bartók ontrafelt.

ZOALS DE NACHT – Quatuor Van Kuijk

De Métamorphoses nocturnes van Ligeti en Ainsi la nuit van Henri Dutilleux zijn twee sublieme kwartetten die de nacht als vertrekpunt hebben met subtiele klankschakeringen en mysterieuze schoonheid. Een concert als een nachtelijk rendez-vous dat schoorvoetend de oneindige gradaties van schemering aftast. 

Het Franse Quatuor Van Kuijk oogst altijd lof voor zijn energieke aanpak en zin voor risico. Ongeacht of het nu klassieke, romantische of 20e-eeuwse muziek speelt. 

VERLOREN WOORDEN – Kafka-Fragmente

Kurtág maakte een collage van veertig tekstfragmenten van Kafka. De opeenvolgende stukjes wisselen in lengte (tussen 15 sec. en 7 min.). Er is weinig inhoudelijke samenhang, maar het geheel heeft iets hypnotiserend. De uitvoerders moeten soms snel van sfeer wisselen, en dat is een aartsmoeilijke opdracht voor sopraan Katrien Baerts en violist Wibert Aerts.

Lise Bruyneel zorgt voor nog een extra dimensie met een video waarin niet alleen de gezongen fragmenten worden geprojecteerd, maar ook schriele tekeningen van Kafka.

BARTÓK – een leven in zes strijkkwartetten

Het leven van Bartók wordt verteld aan de hand van zijn strijkkwartetten. Zeer Korte Filmpjes worden vóór het concert afgespeeld waardoor je in de leefwereld van de componist binnenkomt. De themadag doorkruist daarmee  de laatste echo’s van de romantiek, de verleidingen van het folklorisme en het een eigenzinnig modernisme.

Het Meccore- en het Bennewitz Quartet bundelen de krachten om de zes strijkkwartetten chronologisch uit te voeren en dat belooft ontroering, subtiel samenspel, passie, ‘power’.

Kom meer te weten over deze week in een interview met Pieter Bergé

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: