Hobo en fagot door broers Dendievel

De Nationale Plantentuin in Meise is altijd de moeite waard om te bezoeken. Het kan ook in deze onzekere corona periode best. Wandelen tussen het groen in een prachtig park met kasteel. En daar kan een dagelijks portie live muziek bij, gebracht door jong talent…

Hoboïst Balder Dendievel (Gouden Label Jong Talent 2018) en zijn jongere broer Jappe verzorgden in de grote zaal van het Kasteel van Bouchout een concertje van 35 minuten. Zo is ook de bedoeling van de organisatoren: korte concertjes door jong talent, dagelijks tijdens de zomerse vakantiemaanden.

De lentestormen van dit jaar hielden lelijk thuis in het park. Machtige bomen zijn omgewaaid en sleurden in hun val andere bomen mee. Minder stormachtig en gelukkig maar, was het samenspel van beide jonge broers, de ene de puberteit amper ontgroeid, de andere er midden in. Je ziet het ook aan de lichaamstaal van beide musici die, net als de oudste broer Martijn maar zo ook de jongste, Warre, carrière maken en / of zullen maken op de wereldwijde muziekscène en wel aan de top ervan. Opnieuw werd duidelijk, en wel bij de allereerste noten, dat onze keuze om Balder op de zeer jonge leeftijd van 16 het Gouden Label Jong Talent te geven, de juiste was.

Er wijzigt iets in beide jonge musici hun wezen eens ze beginnen muziek te maken. Met een volwassenheid die spreekt van schijnbaar een jarenlange ervaring, krijg je een duo dat met het grootste muzikale inzicht, begrip en gevoel enkele zeer diverse werken uitvoert. Schakel maar even over van zoete barok en klassiek naar een hedendaagse Wim Henderickx (Gouden Label Carrière 2016) die een werk voor solofagot schreef speciaal voor niemand minder dan Francis Pollet (Gouden Label Carrière 2014). Jappe Dendievel doet het en mocht je de ogen gesloten houden – wat niet gewenst is bij dit werk – kan je niet anders dan denken dat Pollet zelf speelt. De virtuositeit, de totale beheersing van alle techniek en muzikaliteit staat als een paal boven water en dan speelt de jonge man nog uit het hoofd.

Balder moeten we vandaag al niet meer voorstellen, hij maakt volop naam ondanks zijn jonge leeftijd. Weinig hoboïsten staan op zijn reeds fabelachtige niveau. Het spreekt voor zich dat het beperkte publiek – het is niet anders in deze coronamaanden (hopelijk geen jaren) dankt het duo met een applaus van een bomvolle zaal.

Hieronder geven we nog even het programma mee

-G.P. Telemann: selectie uit “Die kleine Kammermusik”
-Josef Fiala: Duo Concertante voor hobo en fagot
-Wim Henderickx: Ronddolen voor fagot solo
-Eugène Bozza: Shepherds of Provence
-Gordon Jacob: Three little Pieces

De broers Dendievel musiceren zo nu en dan samen. Meer info vind je op hun website I Fratelli.

De agenda van de reeks concertjes ‘Een muzikale zomer vol jong talent’ in de Nationale Plantentuin Meise, vind je hier . Bij goed weer kan je terecht onder een open tent en bij slecht weer in het kasteel. De concertjes zijn gratis aangeboden aan wie de tuin bezoekt. Je kan er een opvallend mooie dag van maken, een wandeling midden de natuur, het kasteel, een hapje en drankje en fijne muziek. Dat kan allemaal en bovendien aan erg voordelige prijzen.


  • WAT: Een muzikale zomer vol jong talent
  • WAAR: Nationale Plantentuin Meise
  • WIE: Balder en Jappe Dendievel (concert 16 juli 2020)
  • WANNEER: alle dagen van juli en augustus
  • WEBSITE: Nationale Plantentuin Meise
  • FOTO’S: © Klassiek Centraal

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: