Het Nederlands Kamerkoor zingt
De Verzegelde Engel

Van 27 januari t/m 5 februari brengt het Nederlands Kamerkoor het monumentale koorwerk De Verzegelde Engel van de Russische componist Rodion Sjtsjedrin. Het koor werkt hiervoor samen met ster-dwarsfluitist Ana de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum wereldwijd de klassieke hitlijsten domineerde.

Voor dit stuk, dat gecomponeerd is in de stijl van de traditionele koorzang van de Russisch-orthodoxe kerk, liet de componist  zich inspireren door de novelle De verzegelde engel van de Russische schrijver Nikolaj Leskov, over dorpsbewoners die een verzegeld icoon beschermen tegen de grijpgrage handen van de machthebbers. In de muzikale versie van Sjtsjedrin worden imposante koorklanken begeleid en afgewisseld door een even virtuoze als ontroerende dwarsfluitpartij.

De verzegelde engel is het jongste project in een reeks koorwerken uit de Russisch- orthodoxe traditie waarmee chef-dirigent Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor de concertzalen aandoen. Zo voerde het koor eerder Rachmaninovs Vespers en Schnittkes Concert voor koor uit – grootse koorwerken die net als het werk van Sjtsjedrin een onmiskenbare sfeer oproepen van lange pijen en bewierookte gewelven.

Het Nederlands Kamerkoor werkt hiervoor samen met ster-dwarsfluitist Ana de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum wereldwijd de klassieke hitlijsten domineerde. Over haar kennismaking met de fluit zegt de Australische: ‘Toen ik besloot fluitist te worden, had ik nog nooit een fluit gezien. Ik was zeven jaar oud en speelde in de tuin op onze boerderij toen Jean-Pierre Rampals opname van het Mozart-fluit- en harpconcert door de luidsprekers van mijn ouders klonk. Het tweede deel van dat concert maakte me sprakeloos. Elke beslissing leidde me vanaf dat moment naar de fluit, naar Parijs… naar Mozart… Ver weg van de vliegen en het stof!’

Het concert is te bezoeken in Leeuwarden, Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Haarlem, Enschede.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: