Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Mechelen – opening Het Kunstuur 6

Hans Bourlon en Gert Verhulst zijn twee creatieve ondernemers, een opmerkelijk duo met gezonde ambitie. Ze stippelden een uniek parcours naar de top uit. Een succesverhaal met diverse formats.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Als CEO van het Studio 100-imperium is Hans Bourlon de stille kracht, terwijl Gert Verhulst de man is die graag in de spotlights staat. Het televisielandschap is zijn speeltuin. Bourlon opereert liever op de achtergrond. Een sociaal geëngageerde man. Een filantroop die zich inzet en mogelijkheden biedt aan vluchtelingen, jongeren met een trauma of het Down syndroom om zich te integreren.

Creatieve ondernemers zitten nooit stil en zoeken synergieën om nog verder te groeien en diversifiëren. Succes is voor hen niet voldoende; ze omarmen experimenten en uitdagingen. Enkele jaren geleden pakte Hans Bourlon samen met zijn broer Joost uit met de tentoonstelling ‘Het Kunstuur’ in de sfeervolle gotische Heilige Geestkapel in Mechelen, pal tegenover de Sint-Romboutskathedraal. Het werd een succesverhaal. In Mechelen ging vrijdag de zesde editie van start. De vijfde was de meest succesvolle tot nog toe met ruim 44.000 bezoekers. Deze herfst wordt de kaap van 200.000 gerond.

In 2022 vond de tentoonstelling plaats in Hasselt, in het historische Stadhuis, en sinds het voorjaar van 2023 is Het Kunstuur ook neergestreken in de Sint-Amandskerk In Roeselare. Hoe is dat succes te verklaren?

Niche

Veel mensen hebben nog nooit een voet in een museum gezet. Het zijn meestal imponerende gebouwen, de drempel is te groot.

Hans Bourlon en zijn broer Joost hebben hun liefde voor de schilderkunst geërfd van hun grootvader, Jozef De Bie, een getalenteerde landschapsschilder die les volgde aan de academie van Aalst waar het oeuvre van Valerius De Saedeleer sterk resoneerde. Hun grootvader had ook veel kunstboeken in huis. Die bleven niet verstoffen in de kast. De beide broers raakten geboeid door de veelheid van stijlen. Vergaarden veel kennis. Als tieners waren ze al bekend met Belgische schilders als Laermans, Ensor, Permeke en Delvaux. Die liefde dragen ze graag over op een breed publiek.

Daarom dokterden ze een uniek format uit waarin bezoekers gedurende exact één uur worden ondergedompeld in zorgvuldig gekozen topwerken vertrekkende van het naturalisme tot en met het surrealisme. Werken uit musea en privécollecties.

Elke editie van ‘Het Kunstuur bestaat uit een kleinschalige tentoonstelling met een 30 topwerken. Elke 20 minuten kunnen maximaal 6 personen genieten van een intimistische beleving. De bezoeker wordt begeleid om de werken te begrijpen, de achtergrond te kennen. Met een headset op is het of je persoonlijk aangesproken wordt.  Voor dit project zijn ook regisseur Franck Van Laecke en componist Dirk Brossé betrokken, die het geheel op treffende wijze ensceneren en voor een sfeervolle soundscape zorgen.

Alles zit piekfijn in elkaar. Elk schilderij wordt gelinkt  aan een persoon die er een sterke affiniteit mee heeft. Meestal waren dat bekende Vlamingen, maar in Het Kunstuur 6 treden ook enkele jonge mensen aan, die met een associatief en beklijvend verhaal het desbetreffende schilderij nog meer diepgang verlenen.

Rijk en arm

Deze twee uitersten worden sterk belicht in deze tentoonstelling. De 19de eeuw wordt ook wel de gemaskerde eeuw genoemd. Een eeuw met een twee gezichten en een dubbele moraal. Deftigheid en deugdzaamheid waren het blazoen van de rijken maar daarnaast tierde kinderarbeid, prostitutie, alcoholisme en verpaupering. Die clash is te zien in werken van Frits Van den Berghe, Alfred Stevens, Eugène Verdyen, Kurt Peiser, James Ensor, Gustave Van de Woestyne, Alfred Cluysenaar, Edgar Tytgat, Jacob Smits, Jules Schmalzigaug, Louise De Hem, Pierre Jacques Dierckx, Constant Permeke, Jan Verhas, Louis Dubois, George Morren, Emile Claus, Jean Brusselmans, Gustave De Smet, Paul Delvaux, Marcel Stobbaerts.

Deze kunstwerken worden op een authentieke manier gekaderd door een ambassadrice van UNICEF, een hoogleraar, een schrijver, een influencer, een medewerker van het KMSKA, een strafpleiter, een cartoonist, een poetsvrouw, een klimaatactivist, mediafiguren, wielerkampioenen, journalisten, vluchtelingen met verhalen die stuk voor stuk bijblijven. Het Kunstuur 6, een prachtige wereld om te ontdekken.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.