Het Cordefactum Gitaarfestival in de muziekacademie van Lier

Op het programma wederom zeer interessante lezingen, een gitaarbeurs, de gerenommeerde Cmb-tentoonstelling, een Local Wood Challenge-expo, de ultieme Leonardo Guitar Research Project-tentoonstelling én, elke avond, een fantastisch concert.

Reservaties:
Stuur een mail naar info@cmbpuurs.be  met de activiteiten waarvoor je wil inschrijven, we sturen je dan een mail terug met de betaling details. Cordefactum Gitaar Festival Vrijdag 14, Zaterdag 15 en  Zondag 16 April 2017
Programma:

Vrijdag 14 april 2017: Leonardo Guitar Research Project-day

10:00 – Publiekstest en lezing over het Leonardo Guitar Research Project. Blinde (en niet-blinde) luistersessie voor het publiek, met gitaren gebouwd uit tropisch en niet-tropisch hout, analyse van beoordelingen en lezing over het project zelf met de resultaten van een nieuwe vergelijkend onderzoek met 44 gitaren en 20 gitaristen

13:30 – Lezing over psycho-akoestiek, door prof Dirk Moelants van UGent. Deze lezing geeft ons mogelijk verklaringen voor de beoordelingscijfers van de blinde luistertest en zet psycho akoestische fenomenen in een ruimere context.

14:45 – Lezing over Reclaimed Wood, door gitaarbouwer Adrian Lucas. Een verhaal over gitaarbouw met gerecycleerd hout.

16:00 – Lezing over de geluidsspectrum-analyse van de gitaren gebouwd voor het Leonardo Project, door François Gaultier van de universiteit van Le Mans.

17:00 Openingsreceptie

20:00 Concert Andrea De Vitis & Fabien Degryse / Gratis toegang.  Een aanstormend klassiek gitaartalent (De Vitis) en een gevestigde steelstringgitaar-waarde bespelen een selectie van de Leonardo-gitaren, gebouwd door cursisten in het kader van het Leonardo Guitar Research
Project.

Zaterdag 15 april 2017

10:00 -Lezing over ‘voicing guitartops’, door Dana Bourgeois / Deel één (vervolg op zondag): Theoretische uiteenzetting over zijn visie en aanpak van het ‘voicen’ van bovenbladen van akoestische steelstring flattop guitars.

10:00 – Lezing over Herman Hauser 1, door Gerhard Oldiges over de overgang van de Duits-Weense naar de Spaanse bouwstijl én de invloed van Andres  Segovia.

13:30 – Lezing over ‘bolt-on-necks’, door Chris Larkin. De Ierse gitaarbouwer vertelt over zijn visie op en zijn methode voor geschroefde halzen bij akoestische gitaren.

13:30 – Lezing over de bekendere gitaarbouwers, door Miles Roberts van Kent Guitars. De bekendere gitaarbouwers van nu en vroeger komen aan bod, enkele vandeze topgitaren worden tijdens de lezing bespeeld door Gaëlle Solal.

16:00 – Lezing over de nieuwe Cites-regulering Tijdens deze lezing kom je alles te weten over de nieuwe wetgeving over palissanderhout.

20:00 Concert van klassiek topgitarist Marcin Dylla

Zondag 16 april 2017

10:00 – Lezing over ‘voicing guitartops’, door Dana Bourgeois (deel
twee)
Tijdens deze sessie demonstreert Bourgeois live hoe hij zijn bovenblad
‘voicet’.

10:00 – Lezing over de Engelse gitaarbouwschool en –stijl, door Christopher Dean

13:30 – Lezing over vormgeving en design in de (elektrische) gitaarbouw, door Tao Guitars

13:30 – Lezing over de Granada gitaarbouwschool en –stijl, door John Ray

16:00 – Lezing over gitaarbouw met lokaal, niet-tropisch hout, door Marc Saumier & Chris Wynne

20:00 – Concert van veelzijdig steelstringgitarist Clive Carroll


  • WIE: Centrum Voor Muziekinstrumentenbouw
  • WAT:  Cordefactum Gitaarfestival
  • WANNEER: 14, 15 & 16 april 2017
  • WAAR: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lier, Gasthuisvest 50, 2500 Lier
  • FOTO: © Cordefactum

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: