‘Herculanum’ en ‘Marie Jaëll’ kanshebbers op Jahrespreis Der Deutschen Schallplattenkritik

Vlaams Radio Koor

Vlaams Radio Koor en Brussels Philharmonic genomineerd voor prestigieuze prijs beste opname van het jaar door Duitse vakpers.

De Samenwerking tussen Brussels Philharmonic, het Vlaams Radio Koor, Hervé Niquet en Palazzetto Bru Zane blijft scoren: de opnames ‘Herculanum’ en ‘Marie Jaëll’ zijn beide kanshebbers op de prijs voor de beste opname van het jaar: Jahrespreis Der Deutschen Schallplattenkritik. Deze wordt toegekend door de vakpers bestaande uit 150 critici, musicologen en uitgevers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De winnaars worden aan het eind van het jaar bekend gemaakt.

‘Herculanum’ van componist Félicien David werd nooit tevoren opgenomen en was al meer dan 100 jaar niet meer uitgevoerd. Nochtans was het in de 19de eeuw een van de meest gespeelde werken van de Opéra de Paris, met liefst 74 uitvoeringen tussen 1851 en 1870. Toen al werd de opera laaiend enthousiast onthaald door het publiek en de critici, en dat de muziek tijdloos en onterecht in vergetelheid geraakt is, toont de internationale aandacht die de opname krijgt. De cd werd opgenomen door Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor onder leiding van dirigent Hervé Niquet, die eerder deze maand een ECHO Klassik prijs mocht ophalen voor deze eerste opname van het werk.

Met ‘Marie Jaëll’ zet Palazzetto Bru Zane de vrouwelijke componiste, pianiste en pedagoge centraal. De uitgave valt binnen de reeks ‘Portraits’ en is opgenomen door onder andere Brussels Philharmonic onder leiding van Hervé Niquet. Ook deze unieke opname viel de internationale pers al op (Bayrischer Rundfunk, Diapason, Classica, The Guardian) en is evenals ‘Herculanum’ uitgebracht in een luxe cd- en boekeditie.

Live on stage

Naast de verschillende opnames brengt het Palazzetto Bru Zane ook vele producties tot leven op het podium. Afgelopen weekend was het de beurt aan Gaspare Spontini: zijn vergeten opera ‘Olympie’ kreeg zijn Nederlandse première in Het Concertgebouw Amsterdam en komt in het najaar van 2017 uit op cd. Het concert onder leiding van Jérémie Rhorer en samen met het Vlaams Radio Koor, Le Cercle De L’harmonie en
een reeks topsolisten werd warm ontvangen door de pers.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist