Henri Joseph de Croes

Henri Joseph de Croes, Divertimenti, Terra Nova, Vlad Weverbergh

**** De nieuwste productie van Terra Nova, met duivel-doet-al-klarinettist Vlad Weverbergh als stuwende kracht, is in feite een ‘vervolg’ op de cd met het klarinetconcerto van Henri Joseph de Croes. Een nobele onbekende of zoals Weverbergh hem omschrijft: verloren tussen Mozart en Beethoven. Ten onrechte, zo blijkt. 

**** De nieuwste productie van Terra Nova, met duivel-doet-al-klarinettist Vlad Weverbergh als stuwende kracht, is in feite een ‘vervolg’ op de cd met het klarinetconcerto van Henri Joseph de Croes. Een nobele onbekende of zoals Weverbergh hem omschrijft: verloren tussen Mozart en Beethoven. Ten onrechte, zo blijkt. Wel het zoveelste bewijs dat in bibliotheken en archieven nog veel goede muziek onder het stof ligt.

Tijdgenoot van grote jongens

Henri Joseph de Croes (Brussel 1758 – Regensburg 1842) was componist en violist in de Zuidelijke Nederlanden en een tijdgenoot van Haydn, Mozart en Beethoven. Henri Joseph was de zoon van Henri Jacques, eveneens componist en violist, in dienst bij de vorsten Thurn und Taxis in Brussel en Frankfurt en later violist, kapelmeester en muziekdirecteur aan de Koninklijke Hofkapel te Brussel.

Verstrooiing

Divertimenti (voor 2 klarinetten, 2 altviolen, 2 fagotten, 4 hoorns, 2 trompetten en bas) en Douze Morceaux (voor 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 trompetten) zijn overduidelijk muziek ter verstrooiing op recepties, feesten, banketten. Zeer gebruikelijk in de 18e eeuw maar… ook nu. Let wel: de muziek van toen – geschreven door componisten in dienst van een of andere hofhouding – mag dan al gediend hebben als auditief behang, ze was niettemin bestemd voor het kruim van de muzikanten uit die tijd en dat is nog steeds zo. 

Topmusici

Muzikale duizendpoot Vlad Weverbergh – leerling van Walter Boeykens – studeerde af met de grootste onderscheiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en werd er hetzelfde schooljaar nog gastdocent kamermuziek. Hij is dus zowel een zeer gewaardeerde solist als een briljante kamermuzikant die o.a. met het door hem opgerichte Trio Dor succesvolle tournees maakt door Europa en Zuid-Afrika.

Voor dit project wist hij zich te omringen door een rist topmusici die hij wist te ‘plukken’ bij ensembles als Oxalys,  Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, Rotterdam Philharmonic, Emanon, Le Concert d’Astrée, deFilharmonie, enz.

Buikgevoel

Zoals u uit de samenstelling van Terra Nova kan concluderen, gaat het over een ensemble met wisselende bezetting. Deze muziek van Henri Joseph de Croes doet vooral een beroep op blazers, wat resulteert in een authentiek buikgevoel. De klank uit een blaasinstrument wordt letterlijk ‘gemaakt‘ door de muzikant die lippen, mond, longen, middenrif nodig heeft en niet te vergeten ook zijn of haar vingers natuurlijk. Je kunt die cd op een zacht ‘vuurtje‘ zetten en – terwijl je tafelt – bijna vijftig minuten lang ‘vergeten’ (met replay zelfs meerdere keren zo veel tijd) of rustig in een zetel zitten lezen… Maar je kunt ook met gespitste oren luisteren naar de verschillende stemmen die op elkaar inspelen als een goed geolied team. Het product van een vakman door vaklui.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC