Heimat | Daniel Behle

Wat is Heimat?
Na een eerste kennismaking in 2017 besloten de tenor Daniel Behle en het hoornkwartet German Hornsound samen een project op te zetten. Aanvankelijk zou het gaan over muziek uit de Romantiek; het centrale begrip zou “Heimat” zijn, die specifiek Duitse term die in de meeste talen geen 100% accuraat equivalent vindt. Maar al snel werd het gebied van de muzikale romantiek verlaten en werd muziek van de 20e eeuw opgenomen, van chanson tot Schlager. Een totaal van 50 arrangementen voor vier hoorns en tenor werden gemaakt door Alexander Krampe. Daarvan hebben er uiteindelijk 29 het dubbelalbum gehaald.

Om zowel het album als de geplande concerten zo gevarieerd mogelijk te maken (en ook voor speelpauzes te zorgen), las de bekende acteur Mario Adorf tien teksten in die het immense bereik van het thema verder verrijken. De vraag wat thuis is, kan niet zo eenvoudig worden beantwoord, omdat te veel tegenstrijdige zaken tegelijk in één antwoord zouden moeten worden geformuleerd. Thuis is dat niet, thuis kan vele dingen zijn: een plaats, natuur of landschap, herinnering, mensen, vrienden en familie, een verlangen, idylle, taal en dialect, keuken, thuis, wortels, geborgenheid, maar ook een nachtmerrie, verlies en pijn … en dit alles vermenigvuldigd met gevoelens en opvattingen, individueel voor elke persoon en toch uiteindelijk in vele opzichten vergelijkbaar. Dit opmerkelijk knap vormgegeven album op PROSPERO maakt een fascinerende reis langs vele stations, die allemaal het opschrift “home” dragen. En het zijn lang niet alle stations, zeer waarschijnlijk zelfs niet veel. Maar het is in ieder geval een reis door vele tijden en lotsbestemmingen, settings en stijlen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: