Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Vanaf zaterdag 10 december zal de gevel van Opera Antwerpen een week verlicht worden als een kloppend hart. Met deze actie roepen Opera Ballet Vlaanderen en Ziekenhuis Aan de Stroom op om van muziek te genieten en ook goed naar je hart te luisteren.  Hartproblemen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken. Daarnaast toont onderzoek aan dat muziek de gezondheid ten goede komt. Aanleiding van de oproep is de nieuwe productie van de opera Ernani van Giuseppe Verdi, waarin harten vol passie het verhaal voortstuwen.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Dat Opera Ballet Vlaanderen (OBV) en de hartspecialisten van Ziekenhuis Aan de Stroom (ZAS, de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen) elkaar vinden bij deze campagne, is niet zo verwonderlijk. De voordelen van muziek op het hart zijn meermaals wetenschappelijk bewezen. Daarnaast redden  preventie en screening mensenlevens. Dat is de boodschap die OBV en ZAS willen meegeven. Nu het nieuwe jaar nadert, is luisteren naar je hart meteen een goed voornemen voor 2023.

“Wetenschappers aan de Universiteit van Maryland (Verenigde Staten) hebben een reeks studies geanalyseerd die het effect van muziek op onze gezondheid bestudeerden. De meeste studies werden uitgevoerd bij mensen met hartproblemen en vergeleken met patiënten die nooit naar muziek luisteren. Bij hartpatiënten die dagelijks een halfuur luisterden naar hun favoriete muziek daalde hun bloeddruk en verminderde ook hun hartslag en angsten. Hierdoor hadden ze minder vaak een bypassoperatie nodig, was er minder evolutie naar hartfalen en stierven ze minder vaak aan een hartaanval. Ook in het Hartcentrum ZNA zijn we ervan overtuigd dat muziek helend is, je ontspant, je opwindt, je raakt. Muziek doet iets met je hart. Zoals een dirigent het ritme van het orkest bepaalt, bepaalt het hart het ritme van ons lichaam. Daarom is het belangrijk om ook goed naar je hart te luisteren.”

Cardiologe Nathalie Meyten van ZAS Hartcentrum

Opera verlicht als kloppend hart

Om deze boodschap kracht bij te zetten, zal Opera Antwerpen van 10 tot en met 16 december tijdens de donkere winteruren verlicht worden als een kloppend hart. De hele voorgevel van het historische gebouw in hartje Antwerpen zal met hartverwarmende kleuren verlicht worden en dit ‘s ochtends van 7.00 tot 9.00 uur en ’s avonds van 16.00 tot 23.00 uur. Infoborden geven voorbijgangers meer informatie over het hart.

Nieuwe productie Ernani

Op 16 december gaat in Opera Antwerpen een nieuwe productie van Giuseppe Verdi’s Ernani in première. In dit vroege meesterwerk van Verdi worden alle personages vanuit een noodlottige hartstocht gedreven. Omwille van wraak, eergevoel en natuurlijk liefde. Met bedwelmende aria’s en imposante koorensembles laat de jonge Verdi in Ernani al horen wat hij in zijn mars heeft voor zijn latere grote werken. Dit zelden uitgevoerde werk staat onder de muzikale leiding van de geprezen maestro Julia Jones en brengen we in een vernieuwende regie van Barbora Horáková Joly.

“Ik ben blij dat we met ZAS een partner hebben gevonden om de boodschap uit te dragen dat muziek een belangrijke factor is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Vaak worden de positieve effecten van muziek onderschat of als vanzelfsprekend beschouwd. Laat ons vooral bewuster zijn van de rol van muziek en bij uitbreiding cultuur voor ons welzijn.”

Jan Raes, ceo OBV

Belangrijke doodsoorzaak

Hartproblemen zijn een van de grootste doodsoorzaken. Met 25,1 procent moeten hart- en vaatziekten nipt de duimen leggen voor tumoren (25,5 procent). Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten zelfs de onbetwiste koploper. Daarom is het van levensbelang dat mensen hun hart goed laten opvolgen. https://www.youtube.com/watch?v=ti8YVVz9l2whttps://www.youtube.com/watch?v=fxOtmjl8JCg

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.