Harpmuziek alweer in de kijker door Rachel Talitman

Er zijn zo van die mensen die gedreven zijn door, ja, door wat? Door datgene dat we soms ‘de microbe’ noemen, ze hebben ‘het’ en dus gaan ze ervoor, door dik en dun, niet te stoppen. Zo zet Rachel Talitman zich al jaren in voor de harpmuziek in ons land met onder meer de productie van cd’s onder het eigen label Harp & Co.

**** In de loop van 2014 (we zijn dus wat ‘overtijd’ met deze bespreking, maar dat is bewust) verscheen onder meer een cd met werk van Anthony Girard (New York – 1959) die een opmerkelijk oeuvre voor harp schreef.

Voor enige muzikale bevindingen mee te geven, is het belangrijk te weten dat alle werken op deze cd voor het eerst zijn uitgegeven op het zilveren schijfje.

De vier werken zijn karaktervol en tegelijk blijven ze behouden en bescheiden. Het is duidelijk dat de andere instrumenten, of het nu in het dubbelconcerto voor harp en viool is, of in de kamermuziekwerken, geen instrument de meester van de harp mag worden. Evenzeer is de harp niet onderdrukkend. Zeg dus dat er gezocht is naar een verantwoord instrumentaal evenwicht. Dat klinkt ook voor de volle 100% door in de uitvoering.

Rachel Talitman doet beroep op sterke musici wat deze cd tot een opnieuw goede aanvulling maakt van het aanbod op de internationale markt van ‘hedendaagse klassieke muziek’.

  • WAT: Music For Harp van Anthony Girard – Eerste opnames
  • WIE: Rachel Talitman (harp), Alexei Moshkov (viool), Marcos Fregnani-Martins (fluit), Pierre-Henri Xuereb (altviool), Antoine Maisonhaute en Jan Peters (viool), Maxime Desert (altviool) en Jeanne Maisonhaute (cello), Orchestre Il Sono o.l.v. Michel Lysight
  • UITGAVE: Harp & Co CD5050-36

**** Op de valreep van 2016 verscheen de 39ste cd van Harp & Co. Zeven werken met alweer werken die voor het eerst zijn opgenomen. Hieronder ‘Poème Sacret’ van Robert Groslot (1951).

Zoals altijd, kon Rachel Talitman beroep doen op uitgelezen musici om het zoveelste kwaliteitsproduct toe te voegen aan het steeds uitgebreider wordend gamma. Vraag me niet hoe ze het doet, maar ze doet het en je kan wel stellen dat ze zowat een levensverzekering op zich is voor de harp als instrument en al de mogelijkheden die dat instrument biedt. Niet al de composities op deze cd overtuigen me even sterk, maar hier gaat het eigenlijk alleen om een kwestie van muzikale smaak, de kwaliteit is niet in vraag te stellen.

Laten we een tipje van de sluier oplichten en u vertellen dat je Rachel Talitman en collega’s zal kunnen horen op de Uitreiking Gouden Labels op zondag 25 juni 2017, 15 uur in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Het is maar één van de redenen om op ons jaarlijks evenement aanwezig te zijn.

  • WAT: In the Light of Ravel met eerste opnames
  • WIE: Rachel Talitman – harp en collega’s
  • UITGAVE: Harp & Co CD5050-39

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC