In Memoriam Hans Haselböck

In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 is de Weense organist, componist en muziekpionier prof. dr. Hans Haselböck overleden. Hij overleed op 93-jarige leeftijd. Zijn zoon, de organist en dirigent Martin Haselböck, deelde woensdagochtend dit droevige nieuws met de wereld.

Hans Haselböck was een icoon van kerkmuziek in de Duitstalige landen. In 1928 werd hij geboren in Neder-Oostenrijk. Hij studeerde orgel en spitste zich toe op kerkmuziek. Vanaf 1947 verdiepte hij zich eveneens in de klassieke filologie en Duitse studies aan de Universiteit van Wenen. Sinds 1960 was Haselböck orgeldocent en improvisatie aan de Weense Musikhochschule en voor meer dan 65 jaar was hij organist van de Dominicanerkerk te Wenen. Orgel was zijn ​​roeping en zijn levenswerk.

Tussen 1958 en 1960 won hij driemaal het internationale concours voor orgelimprovisatie in Haarlem. Dit was het startpunt van zijn indrukwekkende carrière als orgelsolist. Hij speelde door heel Europa, maar ook in Japan, Korea en Amerika.

Als hoogleraar trad Haselböck op als prorector. Hij was betrokken bij het opzetten van de afdeling kerkmuziek aan de Musikhochschule dat onderdak vond in een voormalige Ursulinenklooster. Van 1963 tot 1987 was Haselböck het hoofd van deze afdeling. Ook was hij vertegenwoordiger van de Duitstalige Kerkmuziek en werd hij bekroond voor verschillende van zijn religieuze werken. Hij won onder andere twee maal, in 1964 en 1967, de compositieprijs van het Spaanse Unda-Festival.

Haselböcks orgelexpertise en -onderzoek waren een referentiepunt en de Oostenrijker bleef tot op late leeftijd actief in de orgelwereld. Zijn meesterlijke orgelimprovisaties in kerk en concertzaal zullen in het geheugen van muziekliefhebbers blijven voortleven.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: