In het rijke weefsel van het sociale landschap van 18e-eeuws Londen, was de opera als een stralende parel, een cultureel en sociaal toevluchtsoord. Deze periode zag de bloei van artistieke expressie, waarvan de opera de kroon op het werk was voor de elite. Naarmate de seizoenen kwamen en gingen, vonden de aristocratische kringen van Londen, vooral tijdens het operaseizoen, zichzelf aangetrokken tot de weelderige theaters meerdere avonden per week, wat niet alleen duidde op een affiniteit voor muzikale kunst, maar ook getuigde van hun sociale status.
Echter, zodra het doek aan het einde van het seizoen was gevallen, was er een voelbare leegte, versterkt door de technologische beperkingen van die tijd. Het ontbreken van geluidsopnamen liet liefhebbers smachten naar de klanken van hun geliefde aria’s. Inzien van deze schrijnende behoefte, traden ondernemende uitgevers naar voren als de hoeders van muzikale conservering. Ze creëerden en boden bladmuziek aan van beroemde aria’s. Deze versies, zorgvuldig herschikt voor een vereenvoudigde instrumentatie, waren perfect voor intieme bijeenkomsten en huiselijke soirees. Deze initiatieven veranderden privé salons in intieme operapodia, waardoor liefhebbers zich onderdompelden in de etherische charme van operamelodieën, zij het in hun eigen woningen.
In dit continuüm is John Walsh’s “Sonatas or Chamber Aires”, een uitgebreide meerdelige verzameling, een overtuigend bewijs van deze culturele trend. Het wordt een schatkamer van de mooiste liederen en aria’s uit het oeuvre van meester Handel. De ensemble “False Consonance” streeft ernaar om het gewicht van deze historische arrangementen te belichten en te eren. Ze proberen niet alleen te reproduceren, maar te herinterpreteren en brengen de meesterwerken van Handel tot leven uit zijn eclectische reeks opera’s. Hun benadering is geworteld in de narratieve structuren van de opera seria uit de 18e eeuw en omvat emoties die variëren van hartverscheurende klaagliederen tot hartstochtelijke liefdesduetten en vurige wraakaria’s. Hoewel deze stukken de verbale lyriek missen, schildert de instrumentale virtuositeit een dramatisch tableau, herinnerend aan een samengevatte opera, vol van emotie en intensiteit.
Een intrigerende dimensie van deze productie is de bewuste keuze om vocale verhalen te vermijden. Dit stelt de eminente componist Handel in staat om naar voren te worden geschoven en bijna een protagonistachtige status in te nemen. Deze hulde aan Handel wordt benadrukt door de naamgeving van de productie, “Il Sassone,” een bijnaam die liefdevol aan hem werd toegeschreven tijdens zijn artistieke pelgrimstocht in Italië.
Handel: Il Sassone, A Domestic Opera
Georg Friedrich Händel (1685-1759):
Il Sassone, A Domestic Opera
False Consonance
Label: Da Vinci Classics
Bestellen: JPC