Handel: Five Great Suites for Harpsichord

Ton Koopman heeft in zijn carrière veel meer muziek van Johann Sebastian Bach uitgevoerd en opgenomen dan van Georg Friedrich Händel. Dat wil echter niet zeggen dat hij geen grote waardering heeft voor Händels prachtige muziek. Zijn composities zijn namelijk adembenemend en vol emotie. Koopman voerde verschillende suites van Händel uit en vond dat de tijd nu rijp was om zijn ‘Five Great Suites for Harpsichord ‘ op te nemen.

Händel maakte al vroeg naam als briljant organist en klavecinist. In zijn oratorium Il trionfo del Tempo e del Disinganno schrijft hij zijn eerste ‘orgelconcert’, een stuk voor solo orgel en orkest aan het einde van het eerste deel. Vanaf de tijd dat hij zich in Engeland vestigde componeerde hij verschillende werken voor klavecimbel maar deze circuleerden op grote schaal in ongeautoriseerde versies en gaven zelfs aanleiding tot ‘piraten publicaties’. Om die reden vroeg hij een ‘druk-privilege’ aan. In juni 1720 verkreeg hij een koninklijk privilege voor de uitgave van zijn werken om zijn rechten te beschermen. In november van dat jaar publiceerde hij de Suites de Pieces pour le Clavecin, nu bekend als de Acht Grote Suites, zijn belangrijkste werk voor klavecimbel.

De spectaculaire Great Suites for Harpsichord tonen Händel als componist voor klavecimbel op zijn best. De suites bestaan niet alleen uit nieuw gecomponeerde delen, maar ook uit verbeterde versies van eerder geschreven stukken en klavecimbel arrangementen van zijn eigen composities voor andere instrumenten. Het meest bekende stuk in de Acht Suites is de ‘Air en Variaties’ uit Suite No. 5.

Omdat niet alle acht suites op één album passen, maakte Ton Koopman een selectie van vijf suites. Bijzonder daarbij is dat de opnames vanuit zijn huis in zijn eigen studeerkamer zijn gemaakt.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: