Handel: Coronation Anthems

Wel, wat een verrassing – een goddelijke verrassing! Ik heb me al meer dan veertig jaar met veel plezier ondergedompeld in de wereld van Händel. Maar ik moet toegeven dat ik weer een les in kracht en vreugde heb ervaren toen ik het Te Deum van Dettingen en de Kroningsanthems toerde en opnam’, aldus Hervé Niquet. Als liefhebber van grote orkestformaties heeft hij een aantal instrumentalisten en zangers bijeengebracht die dicht in de buurt komen van de (gigantische) krachten die bij de première werden gebruikt, met een grote band hobo’s, fagotten en trompetten, en heeft hij de solo-aria’s aan de hele ‘kapel’ toegewezen.

Niquet spreekt van “de schitterende kracht van deze ceremoniële muziek, bedacht door een Händel die zich ervan bewust was het beste van zijn genie in dienst te stellen van de kroon en van de geschiedenis”, en hij op zijn beurt investeert al zijn enthousiasme en expressiviteit in deze werken die “gratie en kracht” combineren. Fans van Champions League-voetbal zullen in Zadok de Priester het thema van het volkslied van die competitie herkennen!

alpha-classics-20211119155650-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: