Half-geslaagde start lunchconcerten

De lunchconcerten van Opera Vlaanderen sluiten meestal aan bij de thematiek van de opera die op dat moment op de scène staat. Bij dit eerste lunchconcert van het nieuwe operaseizoen was dat niet anders. Onder de titel Salon Korngold kregen we dus werk te horen van Erich Wolfgang Korngold, aangevuld met werk van Alban Berg. Een interessant programma. Ook de vertolkers intrigeerden. Lucas Blondeel staat sowieso garant voor een geslaagd concert. Met sopraan Cathy Van Roy werd het een eerste kennismaking.

Het liedoeuvre van Korngold werd in zijn diversiteit gepresenteerd: enkele liederen uit een “klassieke” liedcyclus naast een aria uit de operette Die stumme Serenade en liederen gebaseerd op teksten van Shakespeare’s Songs of the Clown. Cathy Van Roy vertolkte ook Marietta’s Lied (Glück das mir verblieb), de geliefde aria uit Korngolds Die tote Stadt. Van Korngolds tijdgenoot Alban Berg hoorden we twee van de Sieben frühe Lieder en de pianosonate, opus 1.

De liederen van Korngold zijn laat-romantisch, maar de grote sprongen in de vocale lijn zijn zeker niet eenvoudig en de sfeer van deze liederen – gecomponeerd kort na de Eerste Wereldoorlog – is die van wanhoop en beklemming. Aansluitend zong Cathy Van Roy twee liederen uit de Sieben frühe Lieder van Alban Berg: intieme, stille miniaturen. Kortom, prachtige liederen. In de Shakespeare-teksten flakkerde een luchtiger sfeer op.

Cathy Van Roy verscheen in blitse avondjurk en maakte een zelfverzekerde indruk. Ze heeft een stem die barst van de kracht, misschien ideaal voor zware dramatische partijen. Maar ze legt in die ruime klank geen nuance en haar vertolking is koel en afstandelijk. Jammer, want deze intimistische stukken zijn pareltjes van verfijning en die hebben we gemist. Haar timbre is in de hoogte vaak metalig-hard, en ze lijkt bang te zijn piano te zingen. Nochtans heeft Lucas Blondeel haar bij manier van spreken de pap in de mond gegeven, want hij speelde subtiel, verfijnd en absoluut stijlvol. Het heeft de zangeres niet gebaat. Ze zong rechttoe-rechtaan, zonder enige voeling met de pianist of het publiek. De focus mag bij lied zingen nog zo sterk op de zanger/es liggen, het blijft kamermuziek waarbij de beide partners met elkaar dialogeren. Misschien iets waar de jonge zangeres nog werk aan heeft? Op haar site beweert ze (enigszins ironisch) dat ze zowel rockster is als operadiva. Maar als liedzangeres heeft ze tijdens dit lunchconcert alleszins niet overtuigd. Wat een geluk dat Lucas Blondeel de middag heeft gered.

Het programma is ook nog te horen in Gent op zondag 22 oktober om 15u. Wegens de werken in Antwerpen is er dit jaar nog maar één lunchconcert in december. Het thema is Van Geuzen en Spaengiaerts, naar aanleiding van Donizetti’s Le Duc d’Albe. Meer info via deze link.


  • WAT: Salon Korngold, met muziek van Erich Wolfgang Korngold en Alban Berg
  • WIE: Cathy Van Roy (sopraan), Lucas Blondeel (piano)
  • WANNEER: donderdag 5 oktober 2017
  • WAAR: Opera Vlaanderen, Antwerpen

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten