Guéthary

Ravel en het Baskenland zijn altijd één en dezelfde geweest. Zijn Concerto in G groot is het centrale werk van dit album en wordt hier gepresenteerd in een originele bewerking voor piano en klein ensemble. Pianiste Aurèle Marthan brengt ook een hommage aan zijn prachtige geboortestad Guéthary, waar hij het festival Classic à Guéthary oprichtte. 

Alle hier opgenomen werken illustreren de rijkdom van een streek die door zoveel kunstenaars is gekoesterd: Stravinsky arrangeerde zijn Petrouchka in Biarritz, Pablo de Sarasate koos ervoor om er te gaan wonen en Isaac Albéniz koos ervoor om er zijn laatste dagen door te brengen. Een andere Baskische beroemdheid, hoewel aan de Spaanse kant, is Alberto Iglesias, de huiscomponist van regisseur Pedro Almodóvar. 

De Baskische kust wordt vaak vergeleken met Californië vanwege de uitstekende surfstranden; Aurèle Marthan roept de Eagles op, evenals zijn passie voor de Amerikaanse minimalisten (Glass) en voor de film, met muziek uit de films Amen en Waltz with Bashir; hij zorgt ook voor een pianoversie van de hit Sur la planche van de rockgroep La Femme uit Biarritz. Dit album bestrijkt meer dan drie eeuwen muziek en bevat muziek van Rameau en Couperin – de componist van La Basque! Guéthary werd speciaal voor deze opname geschreven door componist David Chalmin, die de opname ook produceerde in zijn studio in Baskenland.

alpha-classics-20211119155650-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: