Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Green Opera Project: standaardisering van decorelementen

Collectif de 17h25 is een groep van vijf culturele structuren die zich bezighouden met een diepgaande reflectie over de duurzaamheid van onze praktijken in de creatie en productie van liveshows. De leden hebben de gemeenschappelijke ambitie om hun praktijken te verbeteren en te versterken door innovatie en door hun best practices op een zo ruim mogelijke schaal te delen. Het collectief bestaat uit het Théâtre du Châtelet, het Festival d’Aix-en-Provence, de Opéra de Paris, de Opéra de Lyon en de Koninklijke Muntschouwburg.

De vijf operahuizen van het Collectif de 17h25 zijn klaar om de uitdaging van een duurzamere aanpak aan te gaan. Ze bundelen nu hun krachten om een nieuw project te ontwikkelen dat gebaseerd is op de standaardisering van de structurele elementen van de decors.

De technische afdelingen van de vijf huizen, die al betrokken waren bij individuele initiatieven op het gebied van ecologisch ontwerp, werken nu aan de ontwikkeling en bevordering van zowel het gebruik van gestandaardiseerde elementen (die niet zichtbaar zijn voor het publiek) als ondersteunende structuren voor scenografische elementen (die zichtbaar zijn voor het publiek). 

Vermindering van de koolstofvoetafdruk bij de vervaardiging en het vervoer van de vaste elementen is het hoofddoel van dit project, maar er zijn nog enkele doelstellingen:

  • Vermindering van het verbruik van hulpbronnen door hergebruik van dezelfde structuren bij de ene productie na de andere;
  • Vermindering van de hoeveelheid afval die ontstaat bij de bouw en de verbouwing van sets;
  • Vermindering van het volume van de ingestelde opslag;
  • De vermindering van de te vervoeren volumes en massa’s tijdens rondleidingen (de standaardelementen blijven in elk huis);
  • Verlaging van de financiële kosten van de sets.

Dit unieke onderzoeks- en ontwikkelingsproject zal de komende drie jaar vier verschillende fasen doorlopen: een sectorale analyse van bestaande praktijken en oplossingen om de definitie van de verwachte resultaten te verfijnen. Vervolgens is er een ontwerp- en prototypefase, de effectieve productie van de ontwikkelde en behouden elementen en tot slot een algemene evaluatie van de aanpak.

Op 10 november gaat het Collectif de 17h25 officieel van start met de ondertekening van de financieringsovereenkomst door de Caisse des Dépôts in het kader van “Supporting green alternatives in the culture of the cultural and creative industries (CCI) sector in France 2030”.

Wil je meer weten over GREEN OPERA IN DE MUNT?

  • Podcastreeks Ec(h)o: een podcast over de Munt en zijn sociaal en ecologisch engagement.
  • De koolstofaanpak van de Munt.
  • Op naar een groenere operaSophie Cornet (projectverantwoordelijke Green Opera) en Etienne Andreys (diensthoofd decorateliers) stellen enkele speerpunten van de Green Opera aanpak voor.

Details:

Titel:

  • Green Opera Project: standaardisering van decorelementen