Grand Tour a Venezia

Zoals veel naar onderwijs hunkerende zonen van de Europese adel begon de 18-jarige prins Frederik August II aan zijn Grand Tour, die hem in 1716 van Saksen naar Venetië voerde, waar hij bijna een jaar verbleef. Tot het grote gevolg dat de jonge prins op deze reis vergezelde, behoorden grote musici als de violist Johann Georg Pisendel, de hoboïst Johann Christian Richter en de componist Jan Dismas Zelenka. In Venetië ontstond een intense uitwisseling met lokale sterren als Vivaldi, in een sfeer van vriendschap en competitie. Bij zijn terugkeer naar Dresden nam August naast Lotti en Veracini ook Heinichen mee, die hij in Venetië had leren kennen en die zijn kapelmeester werd. Na veelgeprezen opnamen van orkestwerken van Händel en Bach, ontdekt Zefiro nu dit fascinerende repertoire met muziek van Italianen die in de Franse stijl componeerden en Duitsers die Venetiaanse concerti schreven om indruk te maken op de prins.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten