Donderdag 14 april presenteerde Klassiek Centraal de activiteiten die gepland zijn voor de 10de verjaardag van het webmagazine. Klassiek Centraal is het webmagazine voor de klassieke muziek in de Lage Landen.

Donderdag 14 april presenteerde Klassiek Centraal de activiteiten die gepland zijn voor de 10de verjaardag van het webmagazine. Klassiek Centraal is het webmagazine voor de klassieke muziek in de Lage Landen.

Centrale gast bij de persconferentie was Edwin Rutten, bij velen ook gekend als Ome Willem, die voor Nederland het nieuwe bestuurslid van Klassiek Centraal werd. De samenwerking werd tijdens de persconferentie feestelijk ondertekend. Rutten schetste meteen in de hem bekende spontane woordenvloed het belang van samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland en in zijn typerende openheid wat zijn mening betreft, prees hij de kwaliteit van Klassiek Centraal waar hij maar al te graag bestuurslid van werd.

Deel van zijn motivatie om Klassiek Centraal bij te treden, was dat hij totaal onverwacht een Gouden Label kreeg voor zijn versie van Wagners Ring des Nibelungen (2015) (recensie van Michel Dutrieue). “En toen dook Veerle op” aldus Rutten. Zij recenseerde het Weihnachtsoratorium en er ontstond een fijn mailverkeer tussen beiden. Edwin raakte hierdoor begeesterd door het project Klassiek Centraal. Veerle Deknopper is eindredactrice en secretaresse van Klassiek Centraal. Ze heeft een eigen blog Knopskaya http://knopskaya.webnode.be/ en schreef een boek over Lou Salomé.

Klassiek Centraal richt zich voornamelijk op recensies en aankondigingen. Hoofdredacteur en oprichter Ludwig Van Mechelen schetste een overzicht van het ontstaan – zijn broer Koenraad en hijzelf begonnen er zeer summier mee – tot heden waar 22 medewerkers, allemaal vrijwilligers, zich dagelijks inzetten op verschillende niveaus.

In de tien jaar dat het magazine bestaat, dat gratis te raadplegen is op het internet, groeide het uit tot de belangrijkste bron in het Nederlandse taalgebied voor het leveren van kritieken op klassieke cd's, concerten, opera's, boeken over klassieke muziek en zo meer.

Het kwaliteitslabel van Klassiek Centraal, het Gouden Label, krijgt steeds meer internationale weerklank en is al meermaals op gelijke voet geplaatst met de Diapason d'Or, de Echo-Preise en de Edison Klassiek prijzen.

Nederland en Vlaanderen

De Lage Landen hebben veel gemeen, meer dan hen scheidt en zo is er niet alleen Edwin Rutten die bestuurslid werd. Er is ook een intense samenwerking opgestart met BRAVA TV. De bekende musicoloog Leo Samama zal de feestrede houden op het feest 10 Jaar Klassiek Centraal. Het aantal fans van Klassiek Centraal op de sociale netwerken bestaat voor ruim 30% uit Nederlanders en dit percentage groeit dagelijks aan.

In het raam van het 10-jarig bestaan zijn samenwerkingen opgestart met de internetradio's La Classica en Orgelradio.eu.

Voor BRAVA TV verklaarde Maarten Walraeven hoe bevruchtend de samenwerking tussen het TV kanaal en het webmagazine werkt. Klassiek Centraal levert recensies die via de nieuwsbrief (10.000 lezers) verspreid worden. Ook La Classica neemt wekelijks recensies over. Chris Mertens van La Classica legde uit dat de toekomst van de radio bij het internet zit. Nu al zijn er meer en meer zenders alleen on line te beluisteren en verdwijnt langzaam maar zeker FM.

De samenwerking van deze verschillende mediakanalen betekent een absolute win-win situatie.

Zondag 19 juni viert Klassiek Centraal de tiende verjaardag in de Arenbergschouwburg in Antwerpen, dit om 15 uur. De feestdag begint al om 12 uur met een muziekbeurs die in het Arenbergcomplex plaatsvindt.

Het feest is gratis aangeboden. Wie aanwezig wil zijn, stuurt een e-mail naar het secretariaat : veerle.deknopper@gmail.com . Inschrijving is verplicht.