Gouden Labels 2010/2011

Vijf Jaar Klassiek Centraal / Uitreiking Gouden Labels

Klassiek Centraal vierde zondag 5 juni 2011 in Brussel het eerste lustrum en koppelde de viering aan de jonge traditie van de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Labels in juni. De stad Brussel verleende haar volle medewerking en stelde per grote uitzondering de Gotische Zaal en de Trouwzaal open voor het internationaal publiek deel mocht van uitmaken tijdens een gevarieerde feestzitting met muziek en pakkende toespraken.

 

Klassiek Centraal vierde zondag 5 juni 2011 in Brussel het eerste lustrum en koppelde de viering aan de jonge traditie van de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Labels in juni. De stad Brussel verleende haar volle medewerking en stelde per grote uitzondering de Gotische Zaal en de Trouwzaal open voor een internationaal publiek dat deel mocht uitmaken van een gevarieerde feestzitting met muziek en pakkende toespraken.

Vijf jaar in een notedop

Onze webstek startte bescheiden in juni 2006. Het was Koen Cauwenberghs (webmaster tot einde juni dit jaar en nu ere-wabmaster van Klassiek Centraal) die de gedachte doordrukte om met een webstek over klassieke muziek te beginnen. Zelf schreef ik al langer losse stukjes over muziek voor Koen zijn webstek, Den Brabo, de Antwerpse socio-culturele informatieve webstek die hij al jaar en dag als vrijwilliger met enkele getrouwen samenstelt en op de Antwerpenaar loslaat. De reacties op de recensies waren dermate positief dat Koen me wist over de streep te halen. Na de nodige voorbereidingen ging in juni 2006 de webstek Klassiek Centraal on line. Veel vlugger dan verwacht werden we ontdekt en brak Klassiek Centraal door als belangrijke stem in het muzieknieuws in en over Vlaanderen. De webstek groeide gestaag en van overal ontvingen we aanmoedigende reacties.

Na iets meer dan twee jaar actief te zijn, contacteerde Luc Brewaeys – op 5 juni ere-redacteur benoemd en gehuldigd door componist Wim Henderickx – mij en bood zijn diensten aan om over hedendaagse klassiek te schrijven. Luc Brewaeys? Dat was een erkenning van jewelst. Mijn euforie van het moment was nog niet weggeëbt of niemand minder dan Lucrèce Maeckelbergh stuurde een mailtje en stelde voor om mee te werken. Bijna dag op dag vervoegde ook Milo Dedeyn onze rangen en enkele maanden later mochten we Vera Dansaert verwelkomen. Er was plots een hele ploeg enthousiaste bekwame en door de wol geverfde medewerkers die mee aan de kar van Klassiek Centraal trokken. De groei werd als het ware explosief en met al die medewerkers, die de klappen van de zweep kenden, werd het tijd om een kwaliteitslabel in te voeren. Vlaanderen had mijn inziens nood aan een hoogstaand kwaliteitslabel en zowat iedereen was het daar mee eens. In juni 2009 ontving het Kasteel d'Ursel, in samenwerking met het provinciebestuur van Antwerpen, Klassiek Centraal om er de derde verjaardag te vieren en de Gouden Labels een eerste keer feestelijk uit te reiken. Stef Coninckx, directeur van het Muziekcentrum Vlaanderen, hield de feestrede en gedeputeerde Ludo Helsen verwelkomde de gasten met een opvallend moedgevende hartelijke redevoering.

Een jaar later, juni 2010, reikten we een tweede keer de Gouden Labels uit. De stad Sint-Truiden en Villarte sloegen samen met ons de handen in elkaar en het was genieten van een hoostaande namiddag in de inspirerend mooie Academiezaal van Sint-Truiden. Opnieuw waren musici bereid om voor Klassiek Centraal het beste van hun kunnen te laten horen.

Vijf jaar groots vieren

Het lustrum zou de doorbraak worden. Klassiek Centraal zonder structuur blijven runnen was geen optie meer en einde december 2010, precies op de 50ste verjaardag van Ludwig Van Mechelen, werd Klassiek Centraal vzw boven de doopvond gehouden. Er werd een bestuur gevormd met gedreven mensen die de reeds bestaande ploeg redactieleden aanvulden. Met al die gegevens in de hand trokken we onze stoute schoenen aan en dankzij een goed woord van wijlen trompettist Alain Roelant, werden we ontvangen in het Brusselse stadhuis om te overleggen over onze vraag om over de Gotische Zaal te mogen beschikken. Het gesprek draaide dermate positief uit dat niet we niet alleen de Gotische Zaal principieel kregen toegezegd, maar ook de Trouwzaal voor de receptie waar de stad bovendien de drank zou schenken. Dit hadden we niet durven dromen. Een jaar eerder had Sigiswald Kuijken al toegezegd om voor onze vijfde verjaardag een redevoering te willen houden. Opnieuw zegden zeer goede musici hun medewerking toe. Alle voorbereidingen verliepen bijzonder vlot en we kregen een voorafspiegeling van wat iedereen te wachten stond in deSingel, enkele weken eerder…

Uitreiking Gouden Labels

In deSingel werd de uitreiking van twee Gouden Labels vooruitgeschoven. Dirigent Iván Fischer van het Budapest Fastival Orchestra kreeg een Gouden Label voor zijn Wagnerprogramma eerder op het jaar en Jerry Aerts, directeur van deSingel Kunstencampus kreeg het Gouden Label voor de consequente programmatie, als eerste organisator die in zijn optiek werkte – zovele jaren geleden al en toen wat scheef bekeken maar intussen door zowat alle organisatoren overgenomen – en zo de muziek nog veel dichter bij het grote publiek bracht.

Zondag 5 juni waren er in die majestatische Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis 220 gasten aanwezig uit Duitsland, Hongarije, Servië, Nederland en eigen land. De zitting was sterk afwisselend waardoor het zware programma vlot door het publiek werd geabsorbeerd. Met een gesmaakte receptie, verzorg door enkele Romavrienden, werd het eerste lustrum van Klassiek Centraal afgerond. Op tal van websteks in binnen- en vooral buitenland werd verslag uitgebracht over deze dag die een mijlpaal in het bestaan van Klassiek Centraal zal blijven betekenen. Op Duitse nieuwszenders (ARD en SWR, Hongaarse, Noorse en Nederlandse nieuwssites werd aandacht geschonken aan de Gouden Labels en vele van de recenties waar een Gouden Label werd op gekleefd, werden vertaald van het Engels over het Tsjechisch tot  het Japans. In Nederland werden onze Gouden Labels meteen op gelijke voet geplaatst met hun eigen Edisonprijzen. Een erkenning die ons ertoe aanzet de ingeslagen weg verder te bewandelen.

Zit Klassiek Centraal vzw stil? Natuurlijk niet en zaterdag 23 juni 2012 heten we de genodigden welkom in de luxueuze grote aula van het Provinciehuis van Antwerpen. Meer hierover verneemt u later en elders op deze webstek.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist