Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het is gelukt. Eindelijk. Wat een jaar geleden over de première van De droom van Ariane kon geschreven worden, gold evengoed voor de uitreiking van een Gouden Label aan deze innemende voorstelling op kindermaat over de geschiedenis van het strijkkwartet. Tijdens de Kunstendag voor Kinderen in De Bijloke was het – eindelijk – zover.
Even terug in de tijd. Op zondag 19 oktober 2014 gaat in deSingel de Nederlandstalige versie van Le rêve d’Ariane in première: een heerlijk stukje muziektheater waarmee het Belgische Quatuor Alfama en vertelster Lotte Mariën het jonge volkje in de rijke geschiedenis van het strijkkwartet binnenleidden. Was deze muzikale droomreis in Wallonië en Frankrijk reeds tot een podiumsucces uitgegroeid, dan kon vanaf dat moment ook de veroveringstocht langs Vlaamse podia worden ingezet.
Die tocht is ondertussen nog altijd bezig. En hoe! Maar liefst zes keer staat De droom van Ariane dezer dagen in De Bijloke geprogrammeerd. Uiteraard mocht de voorstelling, die op ontwapenende wijze de hartverwarmende momenten aan elkaar rijgt, op deze jaarlijkse Kunstendag voor Kinderen absoluut niet ontbreken. Morgen en overmorgen is het dan aan de scholen om ‘papa’ Haydn en zijn beroemde collega-componisten te leren kennen.
Waar godsgeschenk
Dat De droom van Ariane ook in Vlaanderen de fantasie van jong én oud zou prikkelen, is voor de redactie van Klassiek Centraal geen verrassing. “Het Quatuor Alfama zat deze voormiddag duidelijk met heel veel plezier op het podium en ontpopte zich tot een homogeen klinkende en vooral bijzonder interactieve reisgezel. Lotte Mariën moest in speelvreugde beslist niet onderdoen. Ze dartelde over de planken”, zo stelde ondergetekende tijdens de première reeds vast. Om even verderop te besluiten: “Deze productie is een waar godsgeschenk. Eentje van op en top Belgische makelij dan nog. En dat alles verdient beslist een nominatie Gouden Label.”
Vandaag was het dan eindelijk zover. Met groot genoegen heeft Klassiek Centraal dit Gouden Label aan de uitvoerders kunnen overhandigen. Het is naast een oprechte blijk van appreciatie voor deze prachtig verklankte vertelling ook een teken van bijzondere erkentelijkheid. Want wat is er deugd-zamer dan de kleinsten onder ons leren genieten van klassieke muziek. En dan nog van het edele genre der strijkkwartet … Op die ontdekkingsreis kan je inderdaad niet vroeg genoeg vertrekken.
PS: Ondertussen hebben het Quatuor Alfama en Ariane Rousseau, die de originele voorstelling schreef, hun opvolger voor “Le rêve d’Ariane” klaar. Op 11 oktober 2015 ging “Pomme-Henriette. Quand le quatuor à cordes rencontre la poésie” in de Philharmonie Luxembourg in première. Hopelijk krijgt ook dit familiespektakel spoedig een Nederlandstalig broertje of zusje …