Gouden Label Aanmoediging 2012/13

La Petite Bande

“ ‘Een Gouden Label – Aanmoediging’ voor La Petite Bande? Is dat dan nodig? Die hebben toch alles bereikt wat maar te bereiken valt?” Ik hoor het velen luidop denken…

“ ‘Een Gouden Label – Aanmoediging’ voor La Petite Bande? Is dat dan nodig? Die hebben toch alles bereikt wat maar te bereiken valt?” Ik hoor het velen luidop denken…

Tja, waarom zou je een aanmoediging geven aan dat wat alles heeft bereikt? Dat is allicht wat ook de cultuurministeriële adviesgevers dachten – de cultuur?minister dacht allicht niets zoals gewoonlijk – en dus vonden ze het welletjes geweest. Geen geld meer voor La Petite Bande. Hét La Petite Bande op droog zaad gezet door Het Lof der Kortzichtigheid? Wat de ware beweegreden ook moge geweest zijn om dit wereldvermaarde ensemble naar de stofferige archieven te willen verhuizen, ze wegen niet op tegen de verwezenlijkingen van La Petite Bande en de bezielers achter het ensemble.

Het begon binnen de familie. Klein, zonder geld. Het vulde duidelijk een gat in de markt. Succes na succes volgde en de naam Kuijken en La Petite Bande werd in één adem met oude muziekpraktijk vermeld, het werden haast synoniemen. La Petite Bande zou 40, intussen bijna 41 jaar, model staan voor talloze ensembles die zich in wat men ‘oude muziek’ ging noemen, specialiseerden en specialiseren.

Het is onmogelijk de honderden ensembles die het daglicht zagen met als voorbeeld het pionierswerk van ons La Petite Bande op te noemen. Over heel de wereld rezen ze als paddenstoelen uit de grond. Er kwamen gespecialiseerde platenlabels die de muziek gingen vastleggen en radio- en TV zenders schonken dag in dag uit aandacht aan La Petite Bande en aanverwanten. Waar ook je maar een klassieke zender kon vinden, zowat elke dag hoorde je hen in een of ander programma.

Een hele industrie ontstond. Niet alleen wat muziekuitgevers betreft voor platen maar ook partituren werden opnieuw of voor het eerst gedrukt en uitgegeven, de bouw van historische muziekinstrumenten zag het levenslicht, koren werden opgericht, gespecialiseerde leerstoelen aan conservatoria en universiteiten werden uit de grond gestampt. Congressen, colloquia, studiedagen, studiereizen zijn nog vandaag de dag regelmatig te volgen. Onderzoeksmethodes voor het bestuderen van oude partituren, schilderijen, boeken en wat nog meer werden verfijnd, op punt gesteld. Tentoonstellingen werden ingericht. En dat allemaal om een bevlieging van enkele broers, Sigiswald, Wieland en Barthold en een handjevol vrienden die eveneens hun naam aan onder meer La Petite Bande voor jaren bonden.

Zo zorgde La Petite Bande, samen met de zielsverwanten rechtstreeks voor een jaaromzet van miljoenen euro’s. Ze richtten, zonder het in het begin te beseffen, een hele economie op die vandaag nog steeds floreert. Dat daar enige waardering van de overheid tegenover mag staan via een subsidie, is voor de hand liggend. Temeer daar deze subsidie voor 100% en meer terugstroomt naar die overheid via de concerten, cd’s, boeken en wat meer en de daarop te betalen BTW, via tewerkstelling en de daarop geïnde belastingen en noem maar op.

Helaas, dat ‘randargument’ van die hele economie was niet van tel. Ook niet de naambekendheid die het ensemble aan Vlaanderen zomaar schonk was niet van tel. Het altijd weer verder graven en altijd maar weer met primeurs de wereld verbazen, was voor de minister van cultuur geen argument om La Petite Bande blijvend te steunen.

Vandaag zijn enkele voormalige werknemers van La Petite Bande dankzij die domheid werkloos. Vandaag zijn Sigiswald Kuijken en zijn echtgenote Marleen Thiers niet bij ons. Ze zijn op pelgrimstocht naar Compostella.

Met alle kracht en moed blijven ze zich inzetten voor  niet alleen het behoud maar de verdere groei en toekomst van La Petite Bande. Ach, voor henzelf hoeft het niet meer, ze zijn ‘binnen’ op financieel vlak na hun rijk gevulde carrière. Ze zouden gewoon op pensioen kunnen gaan in plaats van met een verheven verbetenheid door te zetten.

Ja, voor alles wat al die fijne zielen onder meer via La Petite Bande reeds verwezenlijkten en voor wat er nog allemaal mag komen, is een Gouden Label Aanmoediging helemaal op zijn plaats.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist