Gloednieuw initiatief ‘Junior Ballet Antwerp’ aan publiek voorgesteld

Place to be: Park Spoor Noord. Onder ruime belangstelling vond de officiële lancering plaats van Junior Ballet Antwerp, kortweg JBA, een pre-professioneel dansgezelschap voor jonge dansers met talent tussen 17 en 21 jaar, gelinkt aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Niemand minder dan de getalenteerde Alain Honorez, ex-principal van Ballet Vlaanderen, is de drijvende kracht achter dit initiatief. Hij vertoeft in goed gezelschap want choreograaf David Dawson aanvaardde het artistieke peterschap. Honorez is een creatieve workaholic die zijn talent en ervaring niet onbenut laat. Na zijn schitterende danscarrière bij Ballet Vlaanderen maakt hij nog hoge sprongen, eerst als freelance danser, lesgever en fotograaf en nu zet hij als artistiek coördinator zijn schouders onder dit nieuwe project dat from scratch moest worden opgestart. Variatie geeft zuurstof aan een carrière. Het voorbije anderhalf jaar werden de mogelijkheden afgetast en verkennende gesprekken gevoerd. Stilaan kwam het project van de grond. Eenmaal de matrix helder en scherp was uitgetekend ging de locomotief aan het rollen met participatieve formats van zowel internationale sterren als lokale artiesten. Een masteropleiding die theorie en praktijk, vakmanschap en engagement, traditie en experiment combineert, een interdisciplinaire ervaring. Het gepresenteerde programma klinkt  ambitieus en veelbelovend.

Primeur

Deze formule bestaat reeds in andere landen en slaat een brug tussen een hoogstaande dansopleiding en de professionele wereld. Voor België is het een primeur. Het is geen overbodige luxe, maar eerder een noodwendigheid. Dansers moeten vandaag de dag veel verschillende stijlen aankunnen: een pittige cocktail gaande van puur klassiek, neoklassiek, hedendaags tot modern. Daarnaast worden de eisen en verwachtingen van choreografen steeds stringenter. Onophoudelijk  worden er grenzen verlegd. Enkel dansers op hoog niveau kunnen daaraan beantwoorden. Hoe gaat de school met die diversiteit om? JBA biedt ambitieuze jonge dansers, die reeds de klassieke ballettechniek op een hoogstaand niveau beheersen, een nieuw allesomvattend programma van twee jaar aan. Bedoeling is het maximale artistieke potentieel uit de studenten te halen en hen technische vakkundigheid bij te brengen. M.a.w. een totaalproject. JBA wil een broedkamer en experimenteerruimte zijn voor jong aanstormend talent. Zo wordt de weg geplaveid voor polyvalente dansers.

Startblokken

Nadat het kader werd uitgetekend volgden er ook audities. Die werden via een nieuwe website, social media en danstijdschriften wereldwijd  aangekondigd. Driehonderdvijftig jonge mensen voelden zich aangesproken. Twee maal dertig kandidaten werden geselecteerd. Uiteindelijk werden negentien kandidaturen uit verschillende werelddelen weerhouden: Australië, Amerika, Japan, Brazilië, Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en ook België, waarvan drie dansers uit de Koninklijke Balletschool zelf. Wat staat hen te wachten? De combinatie van een continuïteit van workshops én doelgerichte podiumervaring. Voor het seizoen 2019/2020 staan er workshops gepland gebaseerd op het repertoire van David Dawson, William Forsythe, Sidi Larbi Cherkaoui, Christian Spuck, Jean-Christophe Maillot en Mauro Bigonzetti. Allemaal choreografen die iets specifieks te bieden hebben en de geest van de dansers enorm zullen verrijken. Het zijn vaak de persoonlijke assistenten van deze choreografen die gedurende één of twee intensieve weken met de dansers zullen werken. Een danser kan pas groeien en tot zijn recht komen op het podium. Orgelpunt van het programma voor volgend jaar  is een galavoorstelling op zaterdag 22/02/2020 in de Opera van Antwerpen met  een choreografie op ‘De 4 seizoenen’, niet van Vivaldi, maar wel ‘Seasons 4.0’ van de Duits-Britse componist Max Richter, een invloedrijke stem in de post-minimalistische compositie en in de ontmoeting van hedendaags klassieke en alternatieve populaire muziekstijlen sinds het begin van deze eeuw. Een keuze die helemaal in de lijn ligt van het project. Vier jonge choreografen met verschillende visies en uiteenlopend werk geven de  invulling: Juanjo Arques van ‘Spring’; Altea Nuñez ‘Summer’; Graig Davidson ‘Autumn’ en Mauro De Candia brengt ‘Winter’ in beeld. Verder treedt de gehele populatie van de balletschool aan en zorgt voor de ouverture met de choreografie ‘Bolero’ die vorig jaar op het Graduation Gala van de Balletschool aan het publiek werd voorgesteld en van Klassiek Centraal trouwens een Gouden Label kreeg toebedeeld.

Een sterk team

Nadia Deferm, artistiek directeur KBA gaf Alain Honorez carte blanche en staat hem met raad en daad bij. Alain Honorez wordt door zijn levenspartner Altea Nuñez terzijde gestaan. Twee kunstenaars met sterke profielen. Ook zij danste bij Ballet Vlaanderen en ontwikkelde daar een speciale affiniteit met choreografie. De voorbije jaren maakte ze nationaal en internationaal faam als choreografe met haar suggestieve beeldtaal.

Het publiek werd tijdens de voorstelling van Junior Ballet Antwerp   getrakteerd op haar recentste creatie.

Voorsmaakje

13 mannelijke dansers van de KBA gaven het beste van zichzelf in de choreografie ‘YU’ Japans voor moed, op muziek van John Williams uit de film ‘Memoires of a Geisha’ en muziek van Juno Reactor uit de film ‘Matrix Reloaded’, waarin verschillende stijlen versmolten. In hun wervelende lange zwarte rokken waren de jonge dansers een toonbeeld van Oosterse gratie en viriliteit. Een choreografie in iedere denkbare variatie van onstuimig tot omzichtig. In een spel van afstand scheppen en overbruggen. Met subtiele variaties in hun bewegingen kunnen de dansers een nieuw bewustzijn ontdekken van de ruimte, zichzelf en elkaar in synchrone en onverwachte bewegingen. Mooi, verfijnd en krachtig en flitsmatig beelden bij mij opriepen van manhaftige samoerai. Een knappe vitale voorstelling.

Op eigen vleugels

Voorlopig is dit een privé initiatief. De eerste gesprekken aangaande subsidies werden gevoerd maar alle ministers, ook die van Cultuur, moeten de knip op de beurs houden. Maar daardoor liet Alain Honorez zich niet tegenhouden. Het komt waarschijnlijk wel in orde maar voorlopig is JBA een betalend programma. Het kostenplaatje is € 5.000 per student per jaar. Met deze inkomsten en de injectie vanuit de school voor de opstart, moet hij het gehele initiatief bolwerken. Ze zijn dan ook op zoek naar privé sponsors die het project genegen zijn. Wie voelt zich geroepen?


  • WAT: voorstelling van gloednieuw initiatief ‘Junior Ballet Antwerp’
  • WANNEER: zondag 16 juni 2019
  • WAAR: Park Spoor Noord, Antwerpen
  • FOTO’S: © Nicha Rodboon

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: