Giovanni Battista Martini: Complete Organ Works

“Na zo’n korte kennismaking heb ik nooit meer van een man gehouden”, schreef de Engelse reiziger Charles Burney, “en ik voelde na een gesprek van een paar uur net zo weinig terughoudendheid voor hem als voor een oude vriend of geliefde broer”. De jonge Mozart had ook het voorrecht van zijn vriendschap te genieten: “Ik houd nooit op bedroefd te zijn dat ik ver verwijderd ben van die ene persoon in de wereld die ik het meest liefheb, aanbid en waardeer.”

Men schrijft over (en aan) Giovanni Battista Martini (1706-1784), die bij zijn dood “Dio della musica de’ nostri tempi” werd genoemd – de god van de muziek van onze tijd. Geboren en getogen in Bologna, trad hij op jonge leeftijd toe tot de Orde en verliet zijn geboortestad slechts zelden, kennelijk vanwege zijn slechte gezondheid.

Zijn eigen muziek getuigt van een levendige geest die de conventies van de 18e eeuw beheerste, maar ook een aanzienlijke stilistische variëteit aan de dag legde, ongetwijfeld ingegeven door zijn eruditie. Zijn orgelwerken worden gedomineerd door een serie van 12 sonates op. 2, sommige gecomponeerd als Franse danssuites, andere als Italiaanse triosonates, die gemakkelijk tussen klavecimbel en orgel kunnen worden overgezet.

Daarnaast zijn er vele afzonderlijke kortere stukken voor liturgisch gebruik, zoals voor de verheffing van de hostie, de eindzegening en het einde van de mis, die Martini ongetwijfeld voor het eerst zelf speelde in de kerk van Bologna, waar hij bijna 60 jaar lang onafgebroken muziekdirecteur was. Rond de specifiek liturgische stukken arrangeert Manuel Tomadin toccata’s, allegros en “Pieni per organo” tot negen concerti die het hele stilistische spectrum van Martini’s productie bestrijken en onafhankelijk van de andere kunnen worden genoten.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: