Gesualdo: Il liuto del principe

De schandalige componist Carlo Gesualdo, Principe di Venosa, was ook een uitstekend luitspeler die door zijn tijdgenoten werd geprezen. Aan het einde van de zestiende eeuw kreeg hij van zijn collega Alessandro Piccinini in Ferrara de eerste twee prototypen van de archluit, waarvan hij er één bewaarde. Bij gebrek aan muziek voor luit van deze geniale componist heeft Bor Zuljan de klankwereld van de archluit van de prins verbeeld: een caleidoscoop van fabelachtige en extreme sonoriteiten op dit extravagante instrument, van transcripties van zijn vocale en instrumentale muziek tot de verbazingwekkende chromatische composities van de componisten met wie hij in de loop van zijn turbulente leven zou hebben kennisgemaakt.

Bevat werken van C. Gesualdo, A. Piccinini, J. H. Kapsberger, P. P. Melli, C. Saracini enz.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: