Gerard Pels overleden

Orgelbouwer, Gerard Pels

Gerard Pels is zondag dood 13 april aangetroffen in zijn appartement aan het Kattendijkdok in Antwerpen. De wereldbefaamde orgelbouwer en creatieve duizendpoot was 59. Volgens intimi is hij gestorven aan een hartfalen. De restauratie van het orgel van de kathedraal wordt voor onbepaalde tijd opgeschort.

Gerard Pels is zondag dood 13 april aangetroffen in zijn appartement aan het Kattendijkdok in Antwerpen. De wereldbefaamde orgelbouwer en creatieve duizendpoot was 59. Volgens intimi is hij gestorven aan een hartfalen. De restauratie van het orgel van de kathedraal wordt voor onbepaalde tijd opgeschort. (Bronnenmateriaal Gazet Van Antwerpen 16.04.2014)

De extraverte en hypercreatieve Gerard Pels was de laatste van een geslacht van Nederlands-Belgische orgelbouwers dat vier generaties teruggaat, tot in de 19de eeuw. Hun werkstukken, pareltjes van de neobarok, zijn wereldwijd verspreid.In Antwerpen zijn onder meer de instrumenten van de Sint-Walburgiskerk en de Sint-Laurentiuskerk van hun hand, een van hun absolute meesterwerken is het majestueuze orgel in de kerk van Massenhoven. Toen Gerard Pels in 2012 het restauratiedossier van het orgel van de Antwerpse kathedraal in handen kreeg, verhuisde hij van de familiestandplaats Herselt, in de Zuiderkempen, naar Antwerpen.

Titanenwerk

Over twee weken, op 28 april, zou de restauratie van het Schyven-orgel van start gaan. Een titanenwerk dat 650 werkdagen zal duren. "Het project is nu voor onbepaalde tijd opgeschort", zegt Amke Maes van de Provincie Antwerpen, bouwheer van het restauratiedossier. "We zullen nagaan of we eventueel verder kunnen met de bvba Pels-D'Hondt, in het andere geval moeten we de procedure opstarten om een andere orgelspecialist aan te stellen."Gerard Pels wordt op vrijdag 18 april begraven. De uitvaart vindt plaats in 'zijn' kathedraal, om 10.30u.

=============================================================================

De Vlaams-Nederlandse orgelmaker en orgeldeskundige Gerard Pels is overleden. Dat werd vandaag bekend. Pels was directeur van de orgelmakerij Pels D’Hondt te Herselt. (Bronnenmateriaal Orgelnieuws.nl 16.04.2014)

Gerard Pels werd op 28 maart 1955 geboren als zoon van de Alkmaarse orgelbouwer Bernard Pels jr. In 1962 verhuisde het gezin Pels, vader was gehuwd met orgelmakersdochter Cécile D’Hondt, naar Herselt (Vlaanderen). Daar werd de orgelmakerij van schoonvader Gerard D’Hondt voortgezet.

Gerard Pels zou zich later ook in het orgelmakersvak specialiseren. Zijn ervaring deed hij op in de Verenigde Staten, het atelier van zijn schoonvader, de Duitse firma Rensch en de Zwitserse orgelmaker Ferdinand Stemmer. Pels bleef altijd internationaal georiënteerd. In de jaren negentig trad hij toe tot het bestuur van de International Society of Organbuilders (ISO). Ook was hij hoofdredacteur van het drietalige magazine van de ISO het ISO Journal.

In 1987 volgde Gerard Pels zijn vader op als directeur van de oudste Belgische orgelmakerij, de firma Pels D’Hondt sinds 1892. Onder zijn leiding werden nieuwe orgels gebouwd als in het Groot Begijnhof in Leuven en werden historische orgels gerestaureerd. Orgels met pneumatische en elektrische tractuursystemen bleven een specialiteit van Pels. Als orgeldeskundige kreeg Pels de aanstaande restauratie van het Schyven-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen onder zijn supervisie.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten