Gedurfd en origineel: De Munt presenteert nieuw seizoen

In het seizoen 2019-2020 draait het programma van de Muntschouwburg niet rond een thema, maar is het opgebouwd volgens een “architectuur”, zo noemt intendant Peter de Caluwe de samenstelling van het programma. Essentieel daarin is enerzijds creatie, anderzijds het naast elkaar zetten van verwante opera’s in een overkoepelende dramaturgie.

Het seizoen start dan ook met twee wereldcreaties. De eerste is een opdracht aan de Franse componist Pascal Dusapin, de derde opdracht die de Munt aan hem geeft: Macbeth Underworld, waarin niemand minder dan Magdalena Kožená Lady Macbeth voor haar rekening neemt, naast de Macbeth van Georg Nigl. De tweede creatie is de eerste opera van Benjamin Attahir, die volgens de Caluwe beschouwd wordt als “het uithangbord van de nieuwe generatie Franse componisten”. Titel: Le Silence des ombres naar Trois petits drames pour marionettes van Maurice Maeterlinck, een opera die een universum van suspense en mysterie evoceert. Het operaproject rond de drie Da Ponte–opera’s van Mozart is de blikvanger voor de andere hoeksteen van de programmatie. Drie werken waarin Mozart op een of andere manier een morele revolutie in de 18de eeuw manifesteert. Een experiment, waarbij deze drie opera’s op enkele weken tijd met elkaar geconfronteerd worden in producties door eenzelfde regieteam (Clarac Deloeuil – Le Lab), met dezelfde dirigent (Antonella Manacorda) en met terugkerende vertolkers in de verschillende opera’s.

In de rest van de programmering vinden we nog een zelden gespeelde Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger, waarin we de vroegere chef-dirigent van de Munt, Kazushi Ono, opnieuw ontmoeten, naast een concertante uitvoering van Verdi’s Giovanna d’Arco. Buitenbeentje is ook Moniuszko à Paris, een hommage  van de Poolse componist Andrzej Kwieciński aan zijn 19de-eeuwse voorloper. Werken uit het grote repertoire zijn dan Les Contes d’Hoffmann van Offenbach, in regie van Krzystof Warlikowski, Pikovaya Dama van Tchaikovsky, waarin de beroemde alt Nathalie Stutzmann haar debuut maakt als dirigente en met Anne Sofie von Otter als de oude gravin, en Der Rosenkavalier van Richard Strauss in regie van de bij het Muntpubliek ondertussen vertrouwde Damiano Michieletto. Alain Altinoglu neemt een groot aantal opera’s voor zijn rekening en heeft bovendien een uitgebreid concertseizoen met het Symfonieorkest van de Munt voor de boeg.

Uiteraard zijn er opnieuw een mooie reeks liedrecitals, soms met zangers/zangeressen die ook in de opera’s optreden en een mooie serie middagconcerten met de zogenaamde Concertini. Bij de dansproducties zijn voorstellingen van Anne Teresa De Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui  en Sasha Waltz te zien.

Peter de Caluwe beklemtoonde ook de samenwerking tussen de drie theaterhuizen in Brussel: Muntschouwburg, Théâtre National en KVS. Voor alle info en details, klik hier …


  • WAT: voorstelling Munt-seizoen 2019-2020
  • WAAR: De Munt, Brussel
  • WANNEER: woensdag 20 maart 2019

De Munt/La Monnaie 2019-2020

Na maanden van noeste arbeid en wikken en wegen zijn we trots om u vandaag het nieuwe Munt-seizoen 2019-20 te presenteren! Op onze website kan u het volledige programma uitpluizen: bit.ly/2Ct0gSb——-Aujourd’hui, après des mois de travail acharné, nous sommes fiers de vous présenter la nouvelle saison 2019-20 de la Monnaie ! Vous pouvez dès à présent consulter l’ensemble de notre programmation sur notre site Web : bit.ly/2TTC45v

Publiée par La Monnaie De Munt sur Mardi 19 mars 2019

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: