Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Gedreven door onderzoek met liefde voor muziek

Het doel van ‘Amazing Haydn’, onterecht vergeten componisten die dicht bij Haydn stonden weer in de focus zetten, leidde zondag 8 oktober 2023 uitzonderlijk naar musici van bij ons: Vlad Weverbergh en zijn jonge gedreven Terra Nova Collective. En laat Vlad  nu net datzelfde doel nastreven.

Hij leerde luisterend Vlaanderen al de Antwerpse componist en klarinetvirtuoos Henri Joseph Tobi (1741-1809) kennen. Nu linken ze Haydn en Mozart aan hun tijdgenoot, de Bruggeling Hébert Leemans, die in Parijs naam en faam maakte tot hij, pas 30 jaar oud, overleed. Los van het  programma, imiteerde Vlad de 18de-eeuwse concerttraditie: hij mixte delen van Sylfonieën van Leemans met “La Passione”, het nummer 49 van Haydn. En dat gaf een interessante vergelijkingsbodem. Want, net als je denkt dat Haydn toch dat tikkeltje beter is, pakt Terra Nova uit met een spetterende “Tempo di caccia” uit Symfonie nr.12 van Leemans, die geen onbekende was voor Haydn en de Esterhazy’s. Match nul? Voor sommigen wel, voor anderen niet.

Mozart revisited

Vlad greep terug naar het “ijzeren repertorium”. Vlot wisselde hij de spreekwoordelijke dirigeerstok voor een juweeltje van een oude basklarinet die een pracht aan authentieke klank produceerde in het overbekende Klarinetconcerto van Mozart. En dat stak hij in een verrassend nieuw pakje. De accenten, aanpassingen, naadloze cadens-overgangen, zijn lichaamstaal, het was allemaal anders. De combinatie met de darmsnaren en historische blaasinstrumenten in het orkest maakte de immersie compleet.

Het publiek dankte staande voor dit concert “pas comme les autres”.

  • WAT: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Pieter Van Maldere, Hébert Leemans
  • UITVOERDERS: Terra Nova Collective o.l.v. Vlad Weverbergh
  • WAAR: Sint-Pieter-en-Paulkerk | Veemarkt Mechelen
  • ORGANISATIE: Amazing Haydn / Haydngenoogschap Vlaanderen

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.