Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Er zijn hoe dan ook nog altijd tweetalige, Belgische verenigingen in ons land. De Vereniging van de Belgische Muziekpers/Union de la Presse Musicale Belge. Is er één van. Maar er is ook de Unie van Belgische componisten / Union des Compositeurs Belges. Het is deze Unie die elk jaar een Fuga-trofee uitreikt aan meer dan verdienstelijke componisten én ook uitvoerders die op significante wijze opkomen voor het repertoire uit eigen land. En dat gebeurt altijd in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis. Voor de Franstalige sectie ging die 2020- trofee dus naar dirigent Philippe Lambert. En heel gepast in tijden van Koningin Elizabeth wedstrijd voor cello heeft de Unie voor zijn Nederlandstalige sectie de Fuga uitgereikt aan de virtuoze celliste Viviane Spanoghe. 

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Maar Viviane Spanoghe kon er jammer genoeg niet zijn, geveld door ziekte. Met het programma moest dan ook wat geïmproviseerd worden, maar het bleef toch bij allemaal werk van Belgische componisten. Verrassend gebracht door haar zus en violiste Jenny Spanoghe, met haar echtgenoot en componist aan de piano, Jan Van Landeghem. In wereldcreatie van hem hoorden we zijn Mournful Poem for Ukraine. Jammer dat Viviane Spanoghe dat alles niet kon meemaken, maar Jenny Spanoghe was een waardige vervangster en nam de trofee mee voor zus Viviane. Maar geen nood, ondertussen is die hersteld en geeft heel gedreven commentaar op al die jonge collega’s van haar die meedingen naar een ereprijs op de Koningin Elisabeth Wedstrijd. 

De academische zitting in die statige gotische zaal begon eerst met een huldiging van de Brusselse componist en orkestleider Robert Janssens, een echt Brussels ketje die nu weliswaar in Waterloo woont. Minder bekend in Vlaanderen, ook al schreef hij tal van symfonisch werk, concertos, cantates, kamermuziek, ballet. En uitstekende composities voor stem en koor. In de Laudatio werd hij getypeerd als de eeuwige ‘jeune homme’, alhoewel 83, en als een heel efficiënte dirigent met het simpele maar altijd elegante gebaar. Het Trio Spilliaert speelde van hem een klaviertrio en een sonate voor viool en piano. Robert Janssens schreef ook uitstekend vocaal werk en uit zijn opera Madame Jaïre zong het Krocus Trio, met Marie-Noëlle de Callatay, (sopraan,) Sophie de Tillesse (mezzo) en Anait Karpova ( piano) enkele grappige fragmenten. 

componisten Robert Janssens (links) en Wilfried Westerlinck (UBC/UCB)
Jenny Spanoghe met haar zus’ Fuga Trofee

WAT: Uitreiking Fuga-trofee 2020

WAAR: Gotische zaal, Stadhuis Brussel

WANEER: 23 mei 2022

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende