‘Freimaurermusik’ na meer dan 200 jaar geopenbaard

**** Er hangt altijd wel een sfeer van geheimzinnigheid rond ‘de vrijmetselarij’ met als haar verschillende rituelen, obediënties, onbekende leden en mogelijke uitoefening van allerlei invloed. Wat er wel of niet van aan is, is niet waar wij ons mee bezighouden.

We richten ons tot de opname ‘Freimaurermusik’ door het Vocal Consert Dresden onder leiding van Peter Kopp. Muziek uit de eeuw dat de vrijmetselarij welig begon te tieren in de Duitse landen, de 18de eeuw. De CD, verschenen bij Berlin Classiscs, laat ons kennismaken met een repertoire dat nooit eerder buiten de muren van vrijmetselaarstempels werd uitgevoerd. Sommige werken werden maar zelden uitgevoerd. Het is op zich al een verdienste om deze muziek van ‘Geheime Ritualen’ en ‘Verborgene Symbolen’ uit die eeuw van opgang van de vrijmetselarij, hun ‘Königliche Kunst’, na meer dan twee eeuwen eindelijk aan het brede publiek kenbaar te maken.

De liederen en de muzikale begeleiding zijn stuk voor stuk eenvoudig van structuur en gemakkelijk te zingen door ongeoefende stemmen. De leden van de loges waren duidelijk niet allemaal grote muzikale talenten… De componisten en tekstdichters zijn veelal onbekend op Carl Philipp Emanuel Bach en Wolfgang Amadeus Mozart (componisten) en Heinrich Schiller (tekstdichter) niet te na gesproken. Je leert met deze cd niet alleen nieuwe muziek, maar ook teksten, dichters en componisten kennen. De ‘huiscomponist’ die het meeste aan bod komt, is Johann Gottlieb Naumann (1741-1801) die van Dresden, zijn geboortestad, het toenmalige centrum van de logemuziek maakte, al zou Naumann niet in Dresden blijven. Dit en nog meer boeiende informatie over de vrijmetselarij in het algemeen en de rol van de muziek in het bijzonder, leer je in het inlegboekje (Duits/Engels).

Het Vocal Concert Dresden speelt bij deze als het ware een thuismatch. Bewust is er voor de solistische partijen niet voor echte solisten gekozen, maar voor koorzangers die even een solorol op zich nemen. Zo krijg je meer een idee hoe iemand met een ‘propere’ stem en als lid van een loge, tijdens een bijeenkomst een korte solo kon zingen.

De meeste werkjes, het gaat vooral om korte liederen en enkele mini-cantates als we het zo mogen omschrijven, zijn het ontdekken waard al was het al maar op je in te leven in de sfeer van de Verlichting, gedragen door adel, dienaren van het geloof, kunstenaars, wetenschappers en wereldverbeteraars midden de 18de eeuw. De teksten zijn veelal vol ideale droombeelden van verheffing. Of daar intussen écht verandering in kwam? Jazeker, maar ook helemaal niet. Snap je me?


  • WAT: Freimaurermusik
  • WIE: Vocal Concert Dresden o.l.v. Peter Kopp
  • UITGAVE: Berlin Classics – 0301152BC
  • BESTEL HIER: JPC

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC