Franz Liszt – Lieder

Franz Liszt, Lieder, Diana Damrau, Helmut Deutsch, Virgin

**** In het Liszt-jaar is het passend dat er ook een mooie cd verschijnt die het liedgenre van Liszt uit zijn onterechte schaduw haalt. 

**** In het Liszt-jaar is het passend dat er ook een mooie cd verschijnt die het liedgenre van Liszt uit zijn onterechte schaduw haalt. “Juwelen der Tonkunst” zo noemt Diana Damrau de liederen van Franz Liszt in haar voorwoord bij de cd. We moeten haar gelijk geven want zoals zij ze zingt met haar fijn geciseleerde sopraanstem en ongelooflijke flexibiliteit worden het inderdaad kleinoden van de liedkunst. Haar lagere register klinkt in sommige zinsneden een tikkeltje nasaal en dat is jammer genoeg het geval in het lied waarmee de cd inzet (“De Fischerknabe”) en ook verder in “Es muss ein Wunderbares sein”. Maar eens ze haar hoge register opentrekt zijn we al gauw bekoord door haar zang. Het prachtige verhaal dat ze ons biedt in “Im Rhein, im schönen Strome” is een overtuigend artistiek hoogstandje. Ze neemt ze ons mee op een fascinerende tocht doorheen Liszts liedoeuvre, waarbij in een ballade als Goethes “Der König in Thule” het epische haar minder goed af gaat tot ze dan aan het droeve einde komt. Dan smelt je weer van de ontroerende toets in haar stem. Daarbij wordt ze subliem ondersteund door Helmut Deutsch, die onwaarschijnlijk mooi de frase “sinkend ins Meer” begeleidt. Pure lyriek is hoe dan ook haar grootste sterkte en zo is Die Wasserrose een absoluut hoogtepunt van de cd, waarin de kleurenrijkdom van haar slanke stem optimaal te horen is. Ook het Goethelied Über allen Gipfeln ist Ruh zingt Damrau uiterst gevoelig, teder en met lichte, zachte stem en flexibele hoogte. In de drie Italiaanse sonnetten van Petrarca past haar hoge register bij de extatische tekst wat tot een ideale dramatische vertolking leidt, zonder pathetiek. Een beschrijving die ook past voor O lieb, so lang du lieben kannst. Helmut Deutsch durft als gerenommeerd liedpianist wel eens wat neutraal en routineus klinken. Niets daarvan bij deze liederen waarin hij de pianovirtuoos Liszt alle eer aandoet en hij een geëngageerde partner is voor Diana Damrau. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC