Franck: Choräle für Orgel Nr.1-3

In 2022 is het 200 jaar geleden dat César Franck werd geboren. Franck was ongetwijfeld een van de belangrijkste componisten van Frankrijk. Zijn voorouders kwamen uit Duitsland, hijzelf werd geboren in België en bracht het grootste deel van zijn leven door in Parijs. Een indrukwekkend oeuvre met werken voor orkest, koor, kamermuziek, piano en orgel getuigt van zijn enorme scheppingskracht. De harmonieën van Wagner gaven zijn muziek belangrijke impulsen waarmee hij zijn eigen toontaal vond, die op zijn beurt een beslissende invloed had op de ontwikkeling van de Franse muziek.

Tot zijn mooiste werken behoren twee cycli voor orgel, de Trois Pièces en de Trois Chorals. De eerste cyclus werd geschreven ter gelegenheid van de inwijding van een nieuw instrument voor de concertzaal van het Trocadero-paleis. De drie koralen, als zijn opus ultimum, vormen als het ware zijn muzikale testament.

Deze opname maakt geen gebruik van een historisch instrument, zoals de meeste, maar van een nieuw instrument: het gigantische orgel in de Stephansdom in Wenen, dat in 2020 werd voltooid. Het klinkt natuurlijk anders dan 19e-eeuwse Franse orgels, maar is niettemin geschikt voor Francks muziek en laat zijn orkestschrift in zijn eigen licht schijnen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten