Francisco Mignone: Twelve Studies for Guitar

Francisco Mignone (1897-1986) was een Braziliaans componist, pianist en dirigent met zowel een informele als een academische achtergrond (van choro straatoptredens tot de conservatoria van Milaan, Parijs en São Paulo). Mignone componeerde meer dan 1000 werken, een aantal dat bijna alleen vergelijkbaar is met dat van Johann Sebastian Bach. Hij vermengde populaire en klassieke kenmerken, synthetiseerde de Braziliaanse identiteit en versmolt die met moderne processen. Dit blijkt duidelijk uit zijn Twaalf Gitaarstudies (waarin lokale genres zoals modinha, seresta, choro, en frevo, onder andere, zijn verzameld). Deze studies, gecreëerd in 1970, zijn wereldwijd gevierd als technisch uitdagend en juist daarom zelden door gitaristen gespeeld, met als gevolg weinig live uitvoeringen en opnames. 

Om deze realiteit te veranderen en ze (opnieuw) aan het publiek voor te stellen, heeft de uitmuntende en gedurfde gitarist Cyro Delvizio zijn doctoraal onderzoek aan de Universiteit van São Paulo uitgevoerd, waarbij hij meervoudige en creatieve hulpmiddelen voor het oplossen van problemen op dit werk heeft toegepast en meer dan 875 verschillende oplossingen voor de passages van Mignone’s Twaalf Gitaarstudies heeft gecreëerd. Pas na deze onvermoeibare zoektocht naar de beste artistieke en muzikale oplossingen, nam Delvizio zijn eigen oordeelkundige, verkwikkende en kundige vertolking van deze studies op in een van Rio de Janeiro’s meest vooraanstaande opnamestudio’s, Toca do Bandido. Met deze opname en met zijn grondige creatieve proces eert Delvizio de primaire missie van de artiest om perfectie na te streven. Niet als een einddoel, maar als een middel tot zelfverbetering, als een altijd bewegende horizon die de reis ernaartoe motiveert. En over reizen gesproken, Delvizio’s gepassioneerde gitaarklank, samen met Mignone’s geïnspireerde creatieve geest, is een ware uitnodiging voor de luisteraar om een wandeling te maken door de hoeken en charmes van Brazilië’s diverse soundscape.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: