***** Het label Alpha gaf de nieuwste cd uit met de vier fluitkwartetten van Mozart gespeeld door fluitiste Juliette Hurel en het Quatuor Voce. Een uitgave als deze is een geschenk uit de hemel.
***** Het label Alpha gaf de nieuwste cd uit met de vier fluitkwartetten van Mozart gespeeld door fluitiste Juliette Hurel en het Quatuor Voce. Een uitgave als deze is een geschenk uit de hemel.
Het label Alpha mag zich gelukkig achten met de grote fluitiste Juliette Hurel die in het verleden meerdere opnamen maakte voor Zig-Zag Territoires (ZZT – Outhere). Deze opname is de vrucht van de ontmoeting tussen de fluitiste en het Voce Quartet in de stemmige, inspirerende Villefavard-boerderij (“La Ferme”) van de Haute-Vienne in de Limousin.
De keuze viel op de prachtige fluitkwartetten van Wolfgang Amadeus Mozart. Onderweg naar Parijs verbleef Mozart in 1777 in Mannheim. Daar had hij contact met een amateur fluitist Ferdinand Dejean, een rijke en vooraanstaande chirurg die voorheen actief was in Nederlands-Indië. Hoewel Mozart naar eigen zeggen niet echt hield van de klank het instrument, hij hield nl. niet van de traverso in hout die volgens hem meer lucht dank klank produceerde, componeerde hij in opdracht van Dejean meesterlijke fluitkwartetten. Hoe dan ook, de fluit was in de 18de eeuw samen met de cello, een geliefd en populair instrument. De violisten Carl Joseph Toeschi en Christian Cannabich, concertmeesters van het befaamd Orkest van Mannheim en Johann Christian Bach componeerden fluitkwartetten, gevolgd door componisten als o.a. François Devienne, Ignaz Pleyel, Franz Danzi en Ferdinand Ries.
Hoe de fluitkwartetten tot stand kwamen
Mozart componeerde zijn fluitkwartetten (voor fluit, viool, altviool en cello) in de concertante, galante, “Empfindsame” stijl van de Mannheimse School. Het Hof bezat nl. een uitstekend orkest en de keurvorst Prins Carl Theodor was zelf een verdienstelijk amateur fluitspeler. De fluitist van het orkest was Johann Baptist Wendling. Het joviaal Fluitkwartet K. 298 werd weliswaar in Wenen gecomponeerd. In dit kwartet varieerde of parodieerde Mozart in elke beweging een bestaand thema. In het openend Andantino Franz Anton Hoffmeisters Lied ‘An die Natur’, het oud Frans volksliedje, eigenlijk een typische Parijse goguette ‘Il a des bottes, des bottes Bastien’ in het menuet en een arietta uit Paisiello’s opera ‘Le Gare generose’ in het finale rondo. Mozart componeerde ook zijn Hoffmeister Strijkkwartet in re groot K. 499 voor Anton Hoffmeister, vanwaar de naam. Het Fluitkwartet in C K285b werd in 1781 in München gecomponeerd. Mozart verbleef daar toen voor de voorbereidingen van de première van zijn opera ‘I domeneo’. Het andantino, thema en variaties uit dit kwartet verwerkte hij in de zesde beweging van zijn Serenade nr. 10 (K. 361). Het Fluitkwartet in A K298 (1787) werd naar alle waarschijnlijkheid net als het Kegelstatt Trio, gecomponeerd voor Gottfried von Jacquin. Gottfried en zijn zuster Franziska waren de kinderen van de botanicus Nikolaus Joseph von Jacquin. Die reisde in opdracht van Keizer Franz I naar West-Indië om planten te verzamelen voor de keizerlijke Tuinen en voor het Paleis Schönbrunn in Wenen. Gottfried en Franziska waren goede vrienden van de componist. Het adagio van het Kwartet in D is een hemels mooie cantilene met verfijnde ornamentiek waarin de fluit uiterst gevoelig mijmert boven een begeleiding van tokkelende strijkers die als het ware een gitaar imiteren. Volgens Alfred Einstein, de mooiste muziek ooit gecomponeerd voor fluit. Volgens mij ook. Onwezenlijk mooi gecomponeerd en wondermooi gespeeld.
De uitvoerders
De Franse fluitiste uit Auxerre Juliette Hurel (°1970) is sedert 1998 eerste fluitiste van het Filharmonisch Orkest van Rotterdam. Violistes van het Voce Kwartet ensemble zijn Cécile Roubin en Sarah Dayan (hier afwisselend), altist is Guillaume Becker en celliste is Lydia Shelley. De cd werd opgenomen in ‘La Ferme’ in Villefavard onder het meer dan waakzaam oor van de schitterende Recording Producer Laure Casenave. De optimale akoestiek van deze gewezen graanschuur werd ontworpen door Albert Yaying XU die o.a. ook instond voor de heel bijzondere akoestiek van de Cité de la Musique in Parijs. Alles aan deze cd is perfect: de toon, frasering en intonatie van de soliste en de al dan niet dialogerende of begeleidende replieken van de drie fijne strijkers. De opname is eveneens technisch perfect en de kwaliteit van de muziek is dat uiteraard ook. Het is immers Mozart. Dit is een magnifieke cd, goed voor hart en bloedvaten. Warm, warm aanbevolen.