Fluisterende gewelven en vibrerende stilte

Terwijl de zon onder ging, kwam Zindering Festival tot leven. Het festival begon haar eerste editie op donderdag 9 december in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk te Mechelen. Het openingsconcert van dit kersverse festival was verassend uniek en verfrissend. Slechts één werk stond op het programma: O Domina Nostra (2002) van de Poolse componist Henryck Górecki. Een toepasselijk werk voor dit meditatie concert aangezien de ondertitel “Meditaties over Onze Lieve Vrouw van Jasna Góra” is.

De kerk was donker. Enkel het koor en de koorgang waren verlicht. Er hing een mysterieuze maar kalme sfeer terwijl het publiek langzaam binnendruppelde. In alle stilte nam sopraan Dorine Mortelmans haar plaats in achter een micro. De beschrijving “meditatie concert” mag in dit geval zeker letterlijk geïnterpreteerd worden. Mortelmans begon het concert met een geleide meditatie. Wij die in het donker gehuld waren volgden haar instructies. Wanneer we ons ten volle in het hier en nu bevonden, klonken de eerste noten van het orgel.

© Senne Van Loock

Een pedaalnoot vanuit een laag register van het orgel kwam tot leven. De klank ontrolde zich in de kerk en vulde de ruimte. De gewelven resoneerden mee. Terwijl Van de Velde het orgel bespeelde, verplaatste Mortelmans zich van achter de micro en maakte zich klaar om te zingen. De intro van het orgel bleef doorklinken in een lage pedaalnoot en Mortelmans liet haar eerste noten aanzwellen. De orgel- en zangklanken versmolten met elkaar vanwege de akoestiek in de kerk. Iets wat zeer goed bij de langzame delen van het werk paste. Tijdens het iets snellere middendeel werden de twee een grote klankwolk die de ruimte vulde. 

In de coda van het orgel weerklonken echo’s naar de intro. De cirkel was rond. De laatste noten weergalmden door de kerk vooraleer de stilte weerkeerde. Mortelmans verliet haar plaats in het verlichte koor. Even was het publiek verward. Doorbreken we deze zinderende stilte met applaus? Het antwoord kwam wanneer Dorine Mortelmans en Peter Van de Velde samen naar voren traden. Het geluid van handen die tegen elkaar slaan, galmde in de kerk. 

En Zindering Festival was officieel gestart.


Informatie

  • WAT: Fluisterende gewelven
    Openingsconcert Zindering Festival, Festival van Vlaanderen Mechelen
  • WANNEER: 9 december 2021, 18:00-18:30
  • WAAR: Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Mechelen
  • WIE: Dorine Mortelmans [sopraan], Peter Van de Velde [orgel]

Meer info over het festival en de programmatie

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: