Florian Noack “next generation” pianist

Klein maar subliem ochtendrecital in BOZAR

In Vlaanderen is hij nauwelijks bekend, in het Franstalige landsdeel is hij al een gevierd virtuoos. De Vereniging van de Belgische Muziekpers (VBMP) bekroonde hem al in 2017 met de prijs van beste musicus van het jaar. Maar door omstandigheden kon hem pas nu die prijs officieel overhandigd worden tijdens een concert in BOZAR.

Eerst speelde hij een Schubert sonate en dan drie keer Prokofiev. Die Schubert was een onvoltooide, D571, met alleen een Allegro moderato. Heel lieflijk van klank en kleur natuurlijk. Heel contrasterend volgde dan een hamerende Prokofiev, zoals we hem kennen van onder andere zijn pianoconcerto’s. Denk maar aan die fraaie en vooral onvergetelijke vertolking die Anna Vinnitskaya ons gaf van zijn tweede concerto bij haar optreden in 2007 tijdens de Elisabethwedstrijd. Florian Noack speelde voorts 4 études en “verhalen van een oude grootmoeder”.

Toch uitzonderlijk was zijn eigen arrangement voor piano van de eerste symfonie van Prokofiev, de “Klassieke”. Het blijkt een passie van hem te zijn om werken uit het postromantische repertoire te arrangeren. Daarmee “amuseert” hij zich, leren we. En voor piano gereduceerd hoor je nóg beter en verrassender die bekende partituur.

Hij speelt ze met het grootste gemak, als een volwaardig virtuoos, zonder blad. Donderend applaus! Maar mij blijven vooral de twee bisnummers in de oren hangen en op het netvlies gebrand. Twee stukjes uit Seherazade van Rimski-Korsakov, en alweer in een eigen bewerking. Hoe zijn vingers over de toetsen gleden en ze de snaren hun klank ontfutselden: subliem. Verdiend “bravo” van het publiek en dan de uitreiking van die prijs waarvoor hij gelauwerd werd.

Hij kreeg zijn medaille van voorzitter Patrice Lieberman van de Belgische Vereniging van de Muziekpers en van Ulrich Hauschild, muziekdirecteur van BOZAR waar de Vereniging mee samenwerkt voor die Prijs van de Jonge Musicus van het Jaar. Een prijs die het ene jaar wordt gegeven aan iemand uit het Franstalige landsgedeelte en het andere jaar aan een Vlaamse musicus. Afwisselend, om zo elkaars jonge muziekleven beter te leren kennen.


  • WIE: Florian Noack, pianist
  • WANNEER: zondag 16 februari 2020
  • WAT: Franz Schubert, Pianosonate D 571, Sergei Prokofiev: 4 études op.2/1-2; Verhalen van een oude grootmoeder op. 31/1-3; Symfonie nr. 1 (in eigen arrangement)
  • WAAR: BOZAR, Brussel, in het kader van de reeks “BOZAR Next Generation”
  • FOTO: © Martin Teschner

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: