Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De finaleweek openen van de Koningin Elisabethwedstrijd is altijd ondankbaar. Niet dat de kandidaat die als allereerste speelt, welke discipline het ook is, niet kan winnen of niet bij de eerste zes een plaats kan veroveren. Het is mogelijk toch wat stresserender al kan de kandidaat ook denken dat zij of hij blij is met als eerste en bijvoorbeeld niet als laatste zich te verdedigen voor de jury en het publiek.

Eerste kandidaat: Taeguk Mun – Korea, °1994

(c) koningin Elisabethwedstrijd

We lezen in het CV van deze Koreaan dat hij al fel door de wol is geverfd, onder meer in het kandideren en de finales halen van wedstrijden. Je zou hem als ‘wedstrijdbeest’ kunnen omschrijven. Alhoewel…

Om het opgelegd werk nu al in detail te bespreken en de interpretatie, is het te vroeg. Dat kan beter in het verloop van de week, wanneer het oor van de luisteraar gewend is aan dit in opdracht geschreven werk ‘5 Albumblätter’ door Jörg Widmann.

Met Robert Schumann zijn Concerto in a op. 129 bleven we toch op onze muzikale honger zitten. Het was een te vlakke uitvoering. Ze ontbrak diepte en bleef beperkt tot techniek. Mun kon ook het orkest niet echt warm krijgen. Is hij dan echt het wedstrijdbeest, of vergissen we ons?

Tweede kandidaat: Petar Pejčić – Servië (Rep.), °2002

(c) koningin elisabethwedstrijd

In JÖRG Widmanns 5 Albumblätter, een opvallend korter stuk trouwens (de KEW had ooit erg lange opgelegde werken op het programma staan) speelt de 20-jarige Serviër met zeer veel bravoure en hij legt er veel muzikaliteit in, naast de nodige virtuositeit. Het gejuich van het publiek treed ik alvast bij.

Dmitry Shostakovich zijn Concerto n. 2 in G op. 126 is een werk van een ander kaliber dan het opgelegde. Het is veeleisend en misschien wel een echt wedstrijdstuk, al kan je je er minder emotioneel op romantische wijze in laten gaan. Pejčić bewees zich hier als een rasmusicus met, voor zijn jonge leeftijd, een grote volwassenheid wat je ook in zijn gedrag ziet. We gaan niet zomaar pronostikeren, maar het zou me verbazen was hij niet bij de eerste zes.

Maandag 30/05 [20:00]

Taeguk Mun [ Robert Schumann, Concerto en la mineur op. 129 | Concerto in a op. 129 ]

Petar Pejčić [ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 2 en sol majeur op. 126 | Concerto n. 2 in G op. 126 ]

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.