Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Film Fest Gent presenteert op 19 oktober 2023 het concert PRESS PLAY: Music in Games, dat muziek gecomponeerd voor videogames tot leven zal brengen. De muziek van o.a. componist Austin Wintory – bekend van prijswinnende games als Journey en Abzû en die het concert ook zal presenteren – zal live worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Film Fest Gent roept ook een nieuwe internationale muziekprijs in het leven, namelijk die voor de beste originele score voor een videogame en/of andere interactieve media: de WSA Game Music Award, een prijs gekozen door het publiek.

Gamemuziek is anno 2023 uitgegroeid tot een genre dat op zichzelf staat en speelt een cruciale rol bij de onderdompeling van spelers in virtuele werelden en bij de begeleiding van het verhaal. Film Fest Gent, dat zich al sinds de jaren ’80 profileert als een festival met een bijzondere focus op filmmuziek en zo de grootste filmcomponisten naar Gent haalt, vindt het essentieel om voortaan ook het talent achter videogamemuziek te erkennen, talent dat vaak niet zozeer meer de grens trekt tussen componeren voor het grote scherm of voor games.

Een nieuwe muziekprijs, de WSA Game Music Award, zal vanaf 2023 worden uitgereikt aan de beste score voor een videogame en/of andere interactieve media. Daarnaast zal ook het jaarlijkse filmmuziekconcert van Film Fest Gent dit jaar in het teken staan van muziek in games. 

De videogame is in de laatste decennia uitgegroeid tot een bijzonder invloedrijk en dynamisch medium, dat intussen ook het pad heeft geëffend naar nieuwe media en AI. Componeren voor videogames is anders dan voor cinema, maar Film Fest Gent en de World Soundtrack Academy hebben het altijd cruciaal gevonden om componisten in de kijker te zetten die muziek schrijven voor alle audiovisuele media. We zijn daarom verheugd om de muziek voor videogames nu ook formeel te kunnen erkennen via een speciale WSAward en dit jaar ons symfonische filmmuziekconcert te wijden aan het genre. Zo zal nog maar eens blijken hoe componisten ‘for screen’ van alle markten thuis zijn, en hoeveel muziekpareltjes er ook tussen deze soundtracks te vinden zijn.

— Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent

Eerste naam: Austin Wintory

Host van het concert – en daarmee meteen ook de eerste officiële gast van het concert PRESS PLAY: Music in Games – is Austin Wintory, wiens muziek ook zal uitgevoerd worden. Hij staat bekend om zijn werk in videogamemuziek, vooral voor zijn scores voor de games JourneyAssassin’s Creed SyndicateAbzû en Flow. Zijn soundtrack voor Journey maakte in 2013 geschiedenis als de eerste en enige videogamescore die een nominatie kreeg voor de Grammy Award for Best Score Soundtrack for Visual Media.

In 2021 was hij al eens te gast op Film Fest Gent tijdens de WSA Film Music Days voor een Composer’s Talk om te reflecteren over zijn carrière als componist en zijn ervaringen met verloning in de industrie. Austin Wintory’s werk zal gespeeld worden tijdens het concert. Als componist die er ook voor gestreden heeft om gamemuziek als genre de nodige erkenning te geven, zal hij ook presenteren.

“Al lang bewonder ik wat er elk jaar in Gent gebeurt tijdens de World Soundtrack Awards, en het was een voorrecht om te gast te zijn in 2021. Het is een droom om terug te keren als gastheer voor dit concert, om de prachtige kunstvorm en mijn vele getalenteerde collega’s te vieren!”

— Austin Wintory, componist

Jaarlijkse compositiewedstrijd in teken van game Abzû

Ook de jaarlijkse compositiewedstrijd van Film Fest Gent – die wereldwijd opkomend filmmuziektalent wil ontdekken en een platform geven – staat dit jaar in het teken van gamemuziek.

Deelnemers zullen gevraagd worden een nieuwe score te maken voor een fragment uit de game Abzû, ontwikkeld door de studio ‘Giant Squid’ en uitgebracht door 505 Games, en waarvan de originele muziek gecomponeerd werd door Austin Wintory. Abzû is een epische afdaling naar de diepten van de zee, waar spelers prachtig weergegeven oceaanomgevingen verkennen met vloeiende zwembesturing. De naam verwijst naar een concept uit de oudste mythologieën, waarbij de twee oude woorden ‘ab’, wat oceaan betekent, en ‘zû’, wat weten betekent, worden gecombineerd. Abzû is de oceaan van wijsheid.

Jonge internationale talenten in filmmuziek krijgen jaarlijks de mogelijkheid om deel te nemen aan de WSA Film Music Composition Contest en maken kans om de Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer, ter waarde van 2.500 euro, te winnen. Deelnemers worden uitgenodigd hun vaardigheden als componisten te tonen door een symfonische score te schrijven voor een geselecteerd fragment uit de game. Een jury selecteert drie finalisten, van wie de composities zullen worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic tijdens de jaarlijkse World Soundtrack Awards Ceremony en Concert, die dit jaar zal plaatsvinden op zaterdag 21 oktober in Capitole Gent.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende