Filia Sion

Filia Sion, Vox Clamantis, ECM Records, ECM 2244

** Gregoriaanse en middeleeuwse gezangen met als thema ‘Filia Sion’ zijn wat Vox Clamantis, een gespecialiseerd ensemble uit Estland, geleid door Jaan-Eik Tulve op cd vastlegden.

** Gregoriaanse en middeleeuwse gezangen met als thema ‘Filia Sion’ zijn wat Vox Clamantis, een gespecialiseerd ensemble uit Estland, geleid door Jaan-Eik Tulve op cd vastlegden.

‘Dochter van Sion’, in feite ook wel Moeder Maria: ze biedt voldoende teksten om componisten te inspireren tot het creëren van rijke spirituele klanken. In het gregoriaans gaat het om de verderzetting van een oude traditie maar ook de gezangen met eenvoudige meerstemmigheid kennen hun oorsprong allicht in het gregoriaans dat zo’n mooi polyfone lijnen kan tekenen, ook al wordt er nog niet polyfoon gezongen.

Ave Maria, Gaudeamus, Gloria, Salve Regina, Magnificat en noem maar op, veel was nooit genoeg om de Heilige Maagd muzikaal te eren. Een kleine greep uit het onvoorstelbaar rijke oeuvre krijgen we op deze cd te horen.

De aanpak van dirigent Tulve is heel netjes afgestofd en voorzichtig. Als ware het dat hij een zeer breekbaar iets vastheeft en het alleen met fluwelen handschoenen mag aanraken. Dat geeft als resultaat een eerder vlakke, museale uitvoering. Misschien werkt hij op deze wijze omdat niet alles even rijk is wat de muziek betreft? Er zijn duidelijk meer volkse melodieën die men probeert op te tillen tot nobelere kerkgezangen.

Tulve komt met Vox Clamantis op deze wijze tot een compromis. De stemmen zweven soms al heb ik de indruk dat het met opzet is om de volkse oorsprong zijn recht te geven. De zangers geven de indruk van (semi-) professioneel te zijn, aangevuld met liefhebbers maar er wordt wel voor 99% zuiver gezongen.

De stemkleuren zijn niet altijd zo bekoorlijk zoals dat gaat als men een ‘ongeschoolde’ stem behoorlijk wil laten zingen. Het is niet mijn voorkeur maar het geeft een redelijk realistisch beeld van hoe er ooit gezongen kan zijn door de dagelijkse uitvoerders. Het waren noch zijn immers uitsluitend geschoolde en doorwinterde zangers en specialisten die gregoriaans zongen en zingen. Of dit op cd moet? Het is voor mij een open vraag.

Als je rotverwende oren hebt, is het wat moelijker de visie van de uitvoerders als de ware te aanvaarden maar begrijpen? Jawel.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC