Festival Watou editie 2022

Na rijp beraad heeft de Festivalorganisatie beslist om dit jaar de veertiende editie van het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou om te vormen naar een tweedaagse ‘In Memoriam’ editie als eerbetoon aan het levenswerk van Bernard Deheegher. Na zijn zeer betreurde overlijden op 13 oktober 2021 wordt dit een bijzondere editie, de eerste zonder stichter en bezieler Bernard Deheegher aan het roer.

Op 25 en 26 mei aanstaande treffen acht hoogstaande Gregoriaanse schola’s en ensembles uit Europa en Azië elkaar in het West-Vlaamse grensdorp Watou. Alle concerten en liturgische vieringen gaan door in de Sint-Bavokerk. De kwaliteit van de deelnemende koren en ensembles blijft onveranderd hoog en professioneel. Het Festival blijft het belangrijkste forum ter wereld voor dit muziekgenre.

Thema: “Van verstilling tot ingetogen blijdschap”

Het thema van deze In Memoriam editie van het Festival luidt “Van verstilling tot ingetogen blijdschap”. Hiermee willen we expliciet onze bezieler Bernard herdenken. De deelnemende ensembles en de talrijke bezoekers zullen de verstilling van het grensdorp Watou ten volle kunnen herontdekken. Daarnaast willen we eveneens een ingetogen blijdschap uitdragen, uit dankbaarheid, omdat we deze tweedaagse, met steun van velen, konden realiseren en om de Gregoriaanse revival, waarvoor Bernard steeds geijverd heeft, verder te stimuleren.

Het enthousiasme van de ensembles en de bereidwilligheid om deel te nemen is bijzonder groot, en bewijst zowel het belang als de artistieke impact van het Festival op het gebied van het Gregoriaans. De deelnemers ontwikkelden immers een hechte band met het Festival, en bouwden met Bernard een diepe vriendschap op. Het samenstellen van een concertprogramma rond het beschreven thema verliep in harmonie, net door de connectie die ze met Bernard deelden.

Zo zal Vox Clamantis zijn concertprogramma invullen met een muzikale ode aan Maria. Puur en krachtig en tegelijk verstillend en troostend. Graces & Voices geeft dan weer inhoud via de boodschap “SPES MEA”. We hebben immers allemaal hoop nodig, de wereld heeft nu, meer dan ooit, hoop nodig. Eén van de boodschappen die Bernard via het Festival wilde brengen, was de mensen te laten ontdekken dat het Gregoriaans een bron van hoop kan betekenen.

Nieuw bij deze veertiende festivaleditie is de deelname van het harmonieorkest “De Speelschare”, dat tijdens het openingsconcert in dialoog gaat met het Choeur Grégorien de Paris. Het orkest zal via een zelfgekozen repertoire op haar eigen manier een passende muzikale hulde brengen aan Bernard.

Naast de concerten, komt tijdens de drie liturgische vieringen, het Gregoriaans in zijn natuurlijke bedding als Gods lofzang optimaal tot zijn recht. Er wordt traditioneel een evenwicht tussen eucharistie en officie aangeboden. Een volledig overzicht is te vinden in het festivalprogramma. Alle schola’s leveren binnen de liturgie een sterke muzikale bijdrage. Daarnaast blijft niemand onbewogen tijdens de slotvesper van het Festival, op donderdag 26 mei, die door alle koren in unisono, één van hart en één van ziel, wordt gezongen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: