Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Geen stralende zon op de openingsdag van deze editie, maar het druilerige weer zette geenszins een domper op de Lift Off van het voorjaarsfestival LUNALIA. Onder zeer grote belangstelling konden geïnteresseerden in een straal van 500m, op verschillende stemmige en unieke locaties, een voorsmaakje krijgen van enkele concerten en de artiesten die de komende weken in Mechelen het beste van zichzelf zullen geven. LUNALIA presenteert zich dit jaar onder de noemer ‘You’ll never be alone anymore’. Een mooie insteek.

Shoppen

Onze keuze viel meteen op een magnum opus: het ‘Gloria’ van Francis Poulenc waarvan twee opvoeringen stonden gepland (om 14.30 en 16 uur) in de imposante Sint-Romboutskathedraal met zijn prachtige akoestiek. De bezetting is even groots: het Mechels Kamerorkest waarbij drie koren hun krachten bundelden: de Gentse koren Vivente Voce en Dulcisona en het Beauvarletkoor uit Koksijde (samen een 100-tal stemmen) onder leiding van Jeroen Keymeulen. Allemaal talent van eigen bodem. Samen zorgen ze voor een doorloop van deze compositie. Dit ‘Gloria’ is rijk georkestreerd, de zang jubelend en geëxalteerd met stillere meditatieve passages. Het geheel verrijkt met de prachtige stem van sopraan Emma Posman.

Klankkleur te over. Lyrisch en virtuoos zingt ze enkele solopartijen. Een graag geziene vertolker bij Opera Ballet Vlaanderen en De Munt. Maar ook in het buitenland maakt ze furore. Een jonge dame met gutz. Emma Posman was wereldnieuws toen ze als lid van de Young Singers Project 2018 van de Salzburger Festspiele werd gevraagd letterlijk in te springen voor de ‘Köningin der Nacht’ in Mozarts ‘Zauberflöte’ op de grote scène van het festival. Een aartsmoeilijke partij. In minder dan drie uur tijd accumuleerde ze de regie-aanwijzingen, studeerde ze de laatste scènes uit het hoofd en triomfeerde ze niet alleen voor het Salzburgse publiek maar ook voor miljoenen kijkers van de televisiezender arte. Ook in dit ‘Gloria’ geeft ze een verbazingwekkend staaltje van haar kunnen ten beste.

Zondag om 16 uur kregen de concertgangers dan de full option met het ‘Gloria’, een ‘Orgelsymfonie’ en werk van de Vlaamse priester, koordirigent en componist Jules Van Nuffel ’Psalm’. Een veelgelaagd concert.

Na deze onderdompeling in een orkaan van klank repten we ons naar het Cultuurcentrum Mechelen voor ‘Mysteria Gloriosa’. In de stemmige kapel trad het projectkoor InCanto Vocale onder leiding van Eva Vermeren aan.

A capella vergastten ze het publiek op een deel van hun nieuwe concertprogramma. Uitgangspunt daarbij zijn de glorievolle mysteries. InCanto Vocale mediteert via motetten uit de Renaissance gekoppeld aan creaties van filmcomponist Dagmar Feyen. Tussendoor zorgde een saxofonist voor een instrumentaal intermezzo. Een aanrader voor mensen die van introspectie houden.

In de wandelgangen van het Cultuurcentrum is een pop-up tentoonstelling over het leven en werk van de baanbrekende componist Karel Goeyvaerts gedurende LUNALIA te zien, ‘Goeyvaerts Gespiegeld’ die dit jaar 100 zou geworden zijn. Eigenlijk de ideale voorbereiding om dan om de hoek naar Kunstencentrum nona te stappen voor een vertelmoment ‘Rijp Fruit’. Auteur Annemarie Peeters is helemaal in de ban van Karel Goeyvaerts. Via enkele fictieve brieven laat ze het publiek meeluisteren naar zijn gedachten, dromen en muziek.

Rasverteller Warre Borgmans hoeft geen introductie. Een gepassioneerd artiest, als geen ander weet hij emotie in woorden tot leven te brengen. Hij nam het publiek op sleeptouw in een vertelling over de tanende vriendschap tussen Karel Goeyvaert en zijn succesvolle tijdgenoot, de Duiste componist Karlheinz Stockhausen. Meeslepend zoals altijd.

Verder werd er in het Cultuurcentrum nog een sluier gelicht van het programma ‘Sister Moon’. Het Duitse vocale kwartet Niniwe mocht laatst twintig kaarsjes uitblazen. Om dit te vieren maakte Winnie Brückner schitterende arrangementen van liederen van Sting.

In de kapel het Diocesaan Pastoraal Centrum kon het publiek nog proeven van Mexicaanse magie. Het Quetzal Duo ontstond na een toevallige maar veelbetekenende muzikale ontmoeting aan de voet van de kathedraal van San Christóbal de las Casas in Mexico in de zomer van 2017. Sedertdien verkennen de Mexicaanse zangeres Sofia Diaz Polo en Belgische gitarist Jasper De Kind samen het Mexicaanse liedrepertoire.

In het met zorg samengestelde programma vindt iedereen de komende weken wel iets naar zijn gading en weet tijdens zo’n concertbezoek ‘You’ll never be alone anymore’.

WAT: Festival van Vlaanderen Mechelen LUNALIA — ‘Lift Off!’

WANNEER: zaterdag 22 april 13 tot 17u

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende