Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Festival van Vlaanderen Mechelen LUNALIA 2019

Even het geheugen opfrissen. Waarvoor staat LUNALIA? De vlag die de lading dekt heeft een sterke Mechelse connotatie. De naam verwijst naar de Mechelse legende van de maneblussers (Luna) en naar het fascinerende universum van het lied en de menselijke stem (lia).

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Met als subtitel ‘The Sound of M’ wordt de band met de stad nog nauwer aangetrokken: Muziek, Mechelen, Maan, Mmmm. Mechelen heeft culinair ook heel wat te bieden. Geen Festival voor een beperkte groep mensen, maar voor zoveel mogelijk. Burgemeester Bart Somers sprak vol lof over het eerste werkjaar van artistiek directeur Jelle Dierickx. Hij daagde hem  uit om ook zijn meesterschap te bestendigen  en waar te maken in deze tweede en volgende edities.

Jelle Dierickx

Jelle Dierickx is een en al bewondering voor het klassieke repertoire maar ook tuk op nieuw materiaal. Hij verzamelde met zijn team een uitgelezen selectie instrumentalisten en vocalisten. Hij brengt diverse werelden, tradities en disciplines samen, verfrissend en eigenzinnig. Hij tast graag grenzen of en legt dwarsverbindingen. Het bijzondere aan deze editie: het festival van Vlaanderen Mechelen bereikt de kaap van 50 jaar en kende in deze halve eeuw maar drie directeurs. De basis werd gelegd door de onvolprezen Marcel Kocken, zijn opvolgster Veerle Declerck legde weer andere accenten en sinds vorig jaar is Jelle Dierickx aan zet.

50 jaar geleden zette de eerste man voet op de maan. Ook ‘The Sound of M’ zal in de annalen geboekstaafd staan met 315 kunstenaars uit 15 landen en 20 concerten. Alle facetten van de menselijke stem, de spelende mens en de sterke vrouw staan daarbij opnieuw centraal. Powerladies, niet bon ton, maar puur en alleen omdat het fantastisch getalenteerde dames zijn in hun vakgebied. 50 jaar Festival van Vlaanderen Mechelen, reden genoeg om er een speciale editie van te maken met enerzijds grote publiekstrekkers en anderzijds gedurfde keuzes voor minder bekende artiesten. Opgedeeld in het openingsfeest LUNALIA LIFT OFF met 20 extra mini concerten op diverse plaatsen in de stad.

Compleet nieuw is LUNALIA FOR KIDS, zo wordt er een verhalen- en sprookjescircuit verweven doorheen het Festival van o.a. de hedendaagse Sheherazade Polina Tserkassova en geniet men van het magische muziektheater van Alexandra Aerts.

In samenwerking met Kunstencentrum nona wordt de reeks  LUNALIA XS verder uitgebreid met o.a. de muziektheater-première ‘Rainbow’ van  Nazanin Fakoor met een nieuwe compositie van de Iraanse componiste Aftab Darvishi (Tenso Young Composers Award), beats en stamacrobatiek van Lia Sahin, klankdichters van Pluto Tomomi Adachi en Hannah Silva, nieuwe jazz en improvisatie muziek van mós Ensemble en How Town en bezwerende zeemeerminnenzang en van IKI uit het Hoge Noorden.

Maar LUNALIA kijkt ook dichter bij huis en brengt in samenwerking met Koor & Stem, het kruim van de Vlaamse Koormuziek in de GROTE PARADE samen. De deelnemende 12 koren zingen uitsluitend composities van Vlaamse componisten. Enige voorwaarde: het koor moet de compositie graag zingen!

Voice in residence

En niet zomaar de eerste de beste. Voice in residence is Reinoud Van Mechelen. Hij studeerde in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn blitzcarrière in de wereld van de barokmuziek werd in 2017 beloond met de prestigieuze prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers als jonge musicus van het Jaar. Jelle Dierickx omschrijft hem als een van de grootste muzikale talenten van België. Hij participeert aan 4 concerten te beginnen met het openingsfeest LUNALIA LIFT OFF, een totaalbeleving, een groot scenisch concert met o.a. muziek van Heitor Villa-Lobos, Arvo Pärt, Astor Piazzolla en Johann Sebastian Bach. Dan is er The Dublinn Gardens, gelinkt aan whisky (ook te vinden in Mechelen) en Ierland. Hierin wordt vrolijke barokmuziek verbonden met Ierse folkmuziek. Met zijn vroegere leraar Nederlands  en ex-dichter des vaderlands Charles Ducal ontwerpt Reinoud een apart recital  met muziek van Franz Liszt en poëzie van Victor Hugo. Hij sluit het Festival af samen met Anna Besson en hun barokensemble a nocte temporis waar hij zich richt op zijn grote liefde voor het oeuvre van Mozart.

The Sound of M…. Om naar uit te kijken.


  • WAT: Festival van Vlaanderen Mechelen ‘Lunalia’ – thema ‘The Sound of M’
  • WANNEER & WAAR: van 27 april tot 12 mei 2019, meerdere locaties is Mechelen

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende