Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Festival van Vlaanderen Gent – STROOM

Het festival STROOM zet voor het tweede jaar op rij de mooie plekjes tussen het Antwerpse Steen en het Gravensteen Gent in de kijker. Heel wat mensen trekken in deze vakantieperiode naar verre oorden terwijl ons eigen landje ontelbare indrukwekkende erfgoedsites en prachtige natuur rijk is. De waterburcht, het kasteel van Wissekerke in Kruibeke-Bazel, een oase van rust palend aan de polders, is zo’n parel om te ontdekken.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Veerle Simoens, Artistic & Managing Director van het festival van Vlaanderen Gent, vroeg aan bandoneon- en accordeonvirtuoos Gwen Cresens of hij voor deze unieke locatie een programma kon samenstellen met water als rode draad. Een insteek waar hij graag werk van maakte. Water… een eindeloos thema. Hij ging grasduinen in de muziekgeschiedenis en stelde een eclectisch programma samen. Met een gezond gevoel voor tegendraadsheid, avontuur en humor grasduint het Gwen Cresens Black River Quartet in het grenzeloze repertoire van jazz, klassiek, pop, chanson en muziek uit alle windstreken. Hij omringde zich met enkele TOP jazzmusici en deelde het podium met internationaal gevierd jazzviolist Alexandre Cavaliere, met rising star Tim Finoulst op de gitaar en met de Paganini van de jazzbas Janos Bruneel. Stuk voor stuk muzikanten die in elke formatie een rol van betekenis spelen en hun improvisatiekwaliteiten en grote muzikale gevoeligheid tot uitdrukking brengen. Er was ook nog een special guest. Gwen Cresens bracht zijn dochter Stanzi Cresens mee, celliste en zangeres. De appel valt niet ver van de boom.

Het concert vindt plaats in openlucht. De muzikanten spelen onder de arcaden van het kasteel, dan is er de brede slotgracht en het publiek kan plaats nemen op het gras. Om de grootste hitte of een regenbui te counteren is er gezorgd voor een reuzetent overkapping.

Het evenement gaat door volgens het concept bring your own chair. Het is leuk om het publiek te zien binnensijpelen met onder de armstoelen, plaids, kussentjes en zich comfortabel installeren…  Er heerst een vredige en ontspannen sfeer. In de natuur is het fijn toeven. Een concert in ecosfeer in een natuurlijk decor te midden van het groen. Het leven lijkt in deze setting te vertragen, te dralen en te verdichten als in een droom. Het zonlicht is als verzadigd goud, zo nu en dan weggedrukt door donkere wolken. Op de slotgracht zwemmen zwanen statig voorbij, een eenden familie met een hele rist kroost verkent parmantig de wereld, een zacht briesje trekt rimpelingen op het water. Het is een totaalbeleving, een topformule.

Uit zijn bandoneon en accordeon weet Gwen Cresens een unieke klank te toveren. Er wordt gestart met Händels feestelijke Water Music. Wat violist Alexandre Cavaliere uit zijn instrument weet te halen is verbluffend, virtuoos. Er volgen composities van Richard Galliano, vernieuwer van de musette met jazzelementen. In het nummer On the Water van Deep Purple neemt Tim Finoulst de stomende gitaarriff voor zijn rekening. Muziek zet in beweging. Je ziet koppeltjes meedeinen met de muziek. Er zijn een paar eigen composities van Gwen Cresens. Tijdens een trip van Antwerpen naar Gent stelde zijn zoontje de naïeve vraag: “Papa verhuist de maan mee met ons?” Dit inspireerde hem voor de compositie ‘De maan is verhuisd’ dat hij brengt samen met zijn dochter op de cello. Verder is er nog werk geïnspireerd op de cellosuites van Bach. Een improvistatie op De Zwarte Rivier van Wannes Van de Velde. Met de Misissippi als inspiratiebron de Temptation Rapp. Nog meer werk van Händel. Het prachtige Moon River met verrassende zang van van Stanzi Cresens, ingehouden en expressief, wonderlijk mooi.  Er volgen nog enkele zwoele Braziliaanse ritmes in een gezamenlijke zoektocht naar de vertelkracht en betekenis van muziek. Gwen Cresens hield met zijn uitgekiende selectie in de samenstelling van het programma duidelijk rekening met de muzikale eigenschappen van de bandleden. Ze laten de muziek swingen dat het een lieve lust is.

 Er zijn de komende dagen nog tal van activiteiten, ook gratis, zoals de Oeverconcerten. De boot De Vrijbuiter vaart de Schelde af en meert gedurende twee weken telkens op een andere plek aan. De STROOMboot is volledig CO2-neutraal en vormt een varend podium voor de artiesten, terwijl het publiek vanop de oevers van de concerten kan genieten in Bornem, Kruibeke, Schelle, Niel, Boom, Willebroek, Puurs-Sint-Amands, Dendermonde, Hamme, Zele en Wichelen.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.