Festival van Vlaanderen Gent, OdeGand

Sedert dit jaar is Veerle Simoens niet alleen artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen Gent, maar ook algemeen directeur. Ze heeft de touwtjes stevig in handen en met vrouwelijke flair en een niet te stillen passie voor muziek stelde ze weer een aanlokkelijk programma samen. Gent Festival 2018 maakt dit jaar een intrigerende muzikale tocht waar het thema MACHT de koers bepaalt, in de nasleep van de #MeToo-beweging wel zeer actueel.

Klassiek pur sang wordt gecombineerd met grensverleggende voorstellingen. Op dat avontuur worden (inter)nationale kleppers van formaat meegenomen zoals wereldtop Esa-Pekka Salonen, monument Josse De Pauw, rising pianist Jan Lisiecki en het opzwepende Antonio Andrade Flamenco Ballet.

OdeGand

Maar laat ons beginnen bij het begin. Op zaterdag 15 september trekt Gent Festival van Vlaanderen, voor de 16de keer, het cultuurseizoen op gang met OdeGand. Het stadsfestival dat Gent op zijn  grondvesten doet daveren met meer dan 60 in- en outdoorconcerten op toplocaties. Aan de idyllische oevers van de Leie, langs kronkelende steegjes en in verborgen hoekjes ontdekt u de hele dag talloze acts: muziek, dans, theater, acrobatie en nog veel meer. Naast de vaste ingrediënten die van OdeGand een groot succes maken, zijn er ook tal van verrassingen. Zo wordt er onder de Stadshal iets unieks gepresenteerd: kinderen tussen acht en vijftien jaar geven het beste van zichzelf tijdens de spannende 123-pianobattle.

“OdeGand heeft oor en oog voor jong en aanstormend talent. Met de 123-pianobattle zetten we dat extra in de verf” benadrukt Veerle Simoens. ‘Uit iedereen die zich vooraf heeft ingeschreven selecteren we 20 kids. Ze spelen de vingers van hun lijf met het genre waar ze zelf voor kiezen, of dat Mozart of Queen is. Cruisin Sioen, pianist John Gevaert en de hippe Klarapresentator Sander De Keere supporteren en kronen één iemand tot 123-pianomeester”. Daarnaast mogen ook jonge aanstormende professionals het podium op. Zo krijgen de swingende winnaars van Supernova 2018, Scarbo Quartet en Trio 03, hun springplank naar het openluchtpodium op het Sint-Baafsplein. Ook de jonge kamermuziekensembles worden in de spotlights gezet: Trio Vitruvi en Cosmos Quartet van de Europese Chamber Music Academy verbluffen met legendarisch repertoire van Brahms, Haydn, Garcia-Tommás, Dvorák en vele anderen.

De openluchtconcerten worden opgedreven. Naast het Sint-Baafsplein en de Stadshal leeft de Gras- en Korenlei ook van bij de start op. Deze drie locaties bruisen van muziek! Met die uitbreiding wil Veerle Simoens nog meer mensen warm maken voor klassiek en wereldmuziek. Grenzeloos genieten doe je de hele dag door en zeker ’s avonds, wanneer de Gras- en Korenlei oplichten met een concert op het water en een unieke licht- en vuurwerkshow.

Zet je cultuurseizoen knallend in
met OdeGand!


  • WAT: OdeGand!
  • ORGANISATIE: Festival van Vlaanderen Gent
  • WEBSITE: OdeGand!
  • WAAR & WANNEER: verschillende locaties in de stad Gent, 15 september 2018
  • FOTO’S: Via Festival van Vlaanderen Gent

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: