Festival van de Vrijheid

Van 13 tot 22 oktober 2022 keert het Festival van de Vrijheid terug naar het Théâtre National Wallonie-Bruxelles voor de 21e editie die in het teken staat van het thema “De verbindingen ontketenen”.

Het festival wordt gedragen door de vzw Bruxelles Laïque in partnerschap met het Théâtre National Wallonie-Bruxelles en legt de link tussen reflectie en een reeks artistieke en feestelijke voostellen. Op de affiche van deze 21e editie: theater, concerten, een internationale documentairecompetitie, unieke evenementen en premières, geëngageerde tentoonstellingen en debatten.

Voedselhulp ten tijde van COVID, opvang van Oekraïense vluchtelingen, steun aan de slachtoffers van de watersnood… Zowel hier als elders laat de recente actualiteit nieuwe vormen van solidariteit ontstaan. Wat betekenen deze daden? Wat zeggen ze over ons politiek en sociaal klimaat?

Om dit thema te verkennen, stelt het Festival van de Vrijheid 10 dagen lang een gevuld en veelzijdig programma voor, in het teken van de ontdekking en de uitvinding van nieuwe mogelijkheden.

Tijdens het Festival van de Vrijheid worden talrijke ontmoetingen – allemaal gratis – georganiseerd om vraagstukken rond solidariteit en verantwoordelijkheden te verdiepen vanuit verschillende ooghoeken. Welke solidariteit en voor wie? Wat zijn de werkgevers- en werknemersverantwoordelijkheden? Waar ligt onze verantwoordelijkheid tegenover het klimaat? Wat is de plaats van de collectieve verantwoordelijkheid in conflicten? Wat kunnen we doen als solidair zijn beschouwd wordt als een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid? Deze vragen, en vele anderen, worden besproken met tal van sprekers tijdens deze nieuwe editie van het Festival van de Vrijheid.

Een internationale competitie met een twintigtal documentairefilms maakt het mogelijk voor het publiek om zich onder te dompelen in talrijke problematieken, gelinkt aan mensenrechten en vrijheden. De documentaires in competitie dingen mee naar verschillende prijzen.

Op vlak van theater maakt het Festival plaats voor durf met een selectie voorstellingen met een originele scenografie. We pikken er de spectaculaire collectieve ervaring Warning (Cirque Inextremiste) of Nous sommes Partout (Cie Yan Duyvendak) uit, een gevoelig repertoire van stemmen in de strijd.

Voor de derde keer brengt het Festival een schijnproces, een combinatie van theater en conferentie. On va où maman ? roept het publiek, dat in de schoenen van de jeugdrechter wordt geplaatst, op na te denken over de plaatsing van kinderen en de ethische, maatschappelijke en institutionele vraagstukken die daarbij rijzen. Het publiek zal beslissen of het kind al dan niet moet worden geplaatst.

Op muzikaal vlak verwelkomt het Festival van de Vrijheid dit jaar het Belgisch duo Juicy Orchestra in een akoestische set in een arrangement van de componist Jean- Marie RensFishbach en MansfieldTYA in een onuitgegeven barok en disco dubbelaffiche, de Franse rappers en dichters Odezenne, de Senegalese muzikant en koning van de mbalax Youssou N’Dour, de Belgische jazzmen Aka Moon die hun 30e verjaardag vieren, de fusion jazzlegende Marcus Miller, de eigenzinnige en grillige Feu! Chatterton, de levendige Deluxe en een historisch dubbelconcert voor de reggaefans met Max Romeo en Eek-A-Mouse. Gedurende het tiendaags festival staan er tal van gratis concerten op het programma in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Festival van de Vrijheid
Van 13 tot 22 oktober

Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Emile Jacqmainlaan 111-115
1000 Brussel

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: