Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Festival Kortrijk presenteert programma met lef

Festival Kortrijk presenteert programma met lef
Normal gets you nowhere

Onder het motto ‘Normal Gets You Nowhere’ start volgende week de dertiende editie van Festival Kortrijk. Vijf dagen lang toont cellist en gastcurator Benjamin Glorieux hoe breed de wereld van klassieke muziek is. Zo breed dat je ook rock- en bluesiconen Roland Van Campenhout en Raymond van het Groenewoud op het podium kan zien.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

In 2020 was Festival Kortrijk net voorbij toen het hele land in lockdown ging. Nu, twee jaar later, start het Festival als een van de eerste weer op volle capaciteit. Om die live-ervaring te vieren trok Festival Kortrijk wat extra registers open met een gedurfd programma. “Want de boom die er staat, daar mag je eens liefdevol aan schudden, toch?”  Benjamin Glorieux.

Op zaterdag 5 maart kan iedereen opwarmen met het experimentele minifestival Night Air (met jazz helden als The Gallands). Ook het openingsconcert op 9 maart zoekt al meteen de grenzen van klassiek op door twee grootheden samen te zetten: Raymond van het Groenewoud en Bach. Begeleid door barokensemble Il Gardellino zoeken Raymond, Benjamin Glorieux en hoboïst Marcel Ponseele in deze creatie naar raakvlakken in de muziek van beide grootmeesters.

Op 11 maart volgt een tweede primeur: Benjamin Glorieux bespeelt een cello gemaakt uit vlasvezel, ontworpen door Tim Duerinck in opdracht van museum Texture. De muziek is gebaseerd op partituren van oude vlasliederen.

Met Brussels Philharmonic o.l.v. Alexei Ogrintchouk staat op 12 maart een echte klassieker op het programma. Violiste en Koningin Elisabeth wedstrijd-laureate Sylvia Huang brengt samen met hen een programma van Mozart en Tchaikovksy.

Het slotconcert bewijst dan weer dat ook blues met klassiek te rijmen valt. Roland Van Campenhout geeft met zijn gitaarspel en grain de la voix de voorzet voor Gulda’s concerto voor cello en harmonieorkest. Gooi de versterkte cello van Glorieux, de Koninklijke Harmonie Vooruit Harelbeke en enkele majorettes erbij en het belooft een schitterend einde van Festival Kortrijk te worden.

Talent uit Kortrijk

Tom De Cock, programmator klassiek/hedendaags klassiek bij Wilde Westen, hecht veel belang aan lokale verankering. “HERMESensemble wordt voor de voorstelling “Revelations” bijgestaan door een 20-koppig koor met leden van de Kortrijkse koren Zimra, Ars Vocalis en Kortrijks Vocaal Ensemble,” aldus Tom De Cock. “Ook Benjamin Glorieux krijgt bij zijn vlascelloconcert gezelschap van de celloklas van Conservatorium Kortrijk en het slotconcert krijgt een extra dimensie dankzij de Koninklijke Harmonie Vooruit Harelbeke.”

Maar Festival Kortrijk treedt ook letterlijk buiten de platgetreden paden. Op zondagnamiddag kan je tijdens Fireplace verschillende jonge topmusici bewonderen op unieke locaties in de stad. Live muziek beleven in de broeltorens wordt ongetwijfeld een kippenvelmoment.

Festival Kortrijk is een organisatie van Wilde Westen vzw. Het volledige programma vind je op www.festivalkortrijk.be.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende