Festival Kortrijk met festivalartiest Julien Libeer

Streekgenoot en wereldvermaard pianist Julien Libeer is de festivalartiest van Festival Kortrijk 2023. Tijdens het Festival kan je hem drie keer aan het werk horen. Telkens in heel verschillende settings maar met één rode draad: de grote Johann Sebastian Bach.

“Wanneer alles rondom je verandert, beeft en davert, zoek je best wat vaste grond onder de voeten. Johann Sebastian Bach – koffieliefhebber, vader van twintig pagadders en na zijn uren ook patriarch van de Westerse muziek – spint een solide rode draad doorheen Festival Kortrijk 2023.

In « A Well-Tempered Conversation » gaat zijn iconische Welgetemperd Klavier het gesprek aan met zijn spirituele kleinkinderen – van Beethoven tot Ligeti.
We confronteren zijn vijfde Franse suite met Bartok’s En plein air – een clash tussen revolutionairen waarop Vincent Caers zijn algoritmische magie mag botvieren.
En zijn Concerto in re leidt het slotconcert in. Het Alma Quartet speelt even orkest, en neemt daarna het voortouw in Dutilleux en Franck.

In tijden van grote verwarring: keep calm and listen to Bach.”

– Julien Libeer

A Well-Tempered Conversation

vrijdag 3 maart - 12u30 - Concertstudio

In 1722 publiceert Johann Sebastian Bach, op dat moment een wat obscure muziekleraar uit Cöthen, een cyclus van 24 preludes en fuga’s; Das Wohltemperierte Klavier. Het ‘Welgetemperd Klavier’ blijkt een encyclopedisch concentraat van Bachs muzikale denken en een mijlpaal uit de westerse muziekgeschiedenis. Het is van een eindeloze schoonheid, en verzekerde Bach een plaats naast Newton of Kant in het westerse intellectuele pantheon. Geen componist die het WTK de voorbije 300 jaar niet heeft bestudeerd, zelfs Paul McCartney behoort tot de bewonderaars.

In A Well-Tempered Conversation belicht Julien Libeer deze repertoireklassieker op een originele manier. Tijdens dit middagconcert koppelt hij de stukken in majeur aan een welgekozen mineurwerk van een latere componist. Brahms, Ravel, Beethoven, Chopin, Rachmaninov, Ligeti en Schönberg passeren de revue in een verhelderend en prachtig veelzijdig spiegelspel.

Umbraphonics: een live primeur!

zaterdag 4 maart - vanaf 17u - Muziekcentrum Track & De Kreun

Tijdens minifestival Night Air krijgt experimentele en hedendaagse muziek een uniek platform. Hier krijgen we Julien dan ook in een heel andere setting te zien. Samen met Vincent Caers gaat hij vierhandig op zoek naar de schaduwzijde van Bachs en Bartoks pianopartituren. Niet louter op één klavier, maar naast de piano ook op dat van synthesizersorgels en controllers.

Traditie en experiment ontmoeten elkaar in een immersieve geluidswereld die de luisteraar onderdompelt in zowel verstilde schoonheid als duistere soundscapes en explosieve electronica. Ontdek tijdens Night Air of Umbraphonics je rechtstreeks naar de zon doet kijken of eerder een blik doet werpen op de dark side of the moon. Een boeiende reis wordt het hoe dan ook.

Slotconcert: Tout est bien qui finit bien

zondag 5 maart - 20u15 - Schouwburg Kortrijk

Tout est bien qui finit bien. En of Festival Kortrijk dit jaar mooi zal eindigen! Met Julien Libeer en het strijkkwartet Alma Quartet op het podium van de Schouwburg kunnen we genieten van een klassieke avond van het hoogste niveau. Op het programma staan het Klavierconcerto in re van BachAinsi La Nuit, het enige strijkkwartet dat Dutilleux ooit schreef, en tot slot het Pianokwintet van César Franck

Alma Quartet, waarvan de muzikanten allen bij het Concertgebouworkest Amsterdam spelen, won al verschillende awards, waaronder de Preis der deutschen Schallplattenkritik in 2017. Het kwartet speelde al in de Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin, Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam en Sociedad Filarmónica de Bilbao. En nu dus ook in Schouwburg Kortrijk.  

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: